(FOTO) Življenje je lepo: Le nekaj ur stran se nahaja čarobno mestece, v katerem so posneli enega najlepših filmov

D.Ži
14.12.2022 10:33

Arezzo, pristno toskansko mesto, ki se bo ljubiteljem filmov zdelo zelo domače. Italijanski šarm tukaj srečamo na vsakem koraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Le uro vožnje (z avtomobilom ali vlakom) od Firenc je srednjeveško mesto Arezzo, dom največje tržnice s starinami v Italiji. Poleg sejma, kjer lahko kupite vse od pohištva, knjig, oblačil in kuhinjske posode ter redkih predmetov, vam to čudovito mesto ponuja freske Piera della Francesca, rimski amfiteater in možnost, da pokukate v dom umetnika Giorgia Vasarija.

Profimedia

Filmske zanesenjake bo zagotovo zanimalo, da je bil Arezzo tudi prizorišče snemanja z oskarjem nagrajenega filma Življenje je lepo iz leta 1997, zato ste lahko prepričani, da so njegovi trgi in stranske ulice neverjetno slikoviti.

Profimedia

Obstaja vsaj milijon razlogov, da se zaljubite v Arezzo - enostavno parkiranje, odlične restavracije, čudovite kavarne ... Tu je tudi več kot ducat muzejev, ducat cerkva in veličastna katedrala, polna umetniških zakladov, piše Punkufer.hr. 

Obisk tržnice s starinami

Vsak prvi konec tedna v mesecu se lahko potepate po čudovitih trgih in toskanskih ulicah Arezza in iščete zaklade med okoli 500 prodajalci. Piazza Grande je trg,  poln vsega, vključno z verskimi artefakti, srebrnino, slikami, glasbili, ogledali, svetilkami, rimskimi kovanci in še toliko vsega. Trg je kot nalašč za poznavalce in lovce nizkih cen. 

Profimedia

Obiščite ga zgodaj zjutraj, saj je trg zelo priljubljen.Tako boste imeli čas za barantanje s prodajalci. Barantanje je pričakovano, zato ne bodite sramežljivi. Začnite tako, da veste, koliko želite porabiti. Nato povprašajte pogajalca za ceno, ponudite polovico in pojdite. Ne pozabite, da je zelo nevljudno oditi, potem ko se prodajalec končno strinja z vašo ponudbo. Tržnica starin Arezzo obstaja že od leta 1968 in verjetno boste potrebovali dve ali tri ure, da si jo ogledate.

Sprehod skozi mesto

Če v Arezzo ne morete v času sejma, nikar ne obupajte. Mesto je polno starinarnic, a tudi drugih znamenitosti, ki vas bodo navdušile skoraj na vsakem vogalu. Ulice so prijazne pešcem, polne velikih trgov in očarljivih arhitekturnih detajlov.

Profimedia

Ko se sprehajate naokoli, boste odkrili tudi znake, ki kažejo, kje so bili posneti nekateri prizori v Življenje je lepo.

Čarobne freske

Vredno je obiskati baziliko San Francesco in katedralo v Arezzu, tudi zaradi del Piera della Francesce (1412 – 1492). Gre za enega najbolj znanih italijanskih renesančnih umetnikov, čigar slike so neverjetna dela, polna harmonije in sorazmerij. Tako kot Leonardo da Vinci je tudi on bil matematik.

Profimedia

Začnete lahko pri katedrali z zvonikom, ki ga domačini imenujejo "matiton", torej  svinčnik. Ta gotska katedrala je polna umetnosti, Marija Magdalena Piera della Francesce pa je na neopazni steni na levi, poleg vrat zakristije. Katedrala je odprta vsak dan od 7.30 do 18.30, vstop je brezplačen.

Mesto Arezzo v Toskani
Profimedia

Vendar pa boste morali rezervirati in kupiti vstopnice za ogled fresk Piera della Francesce v kapeli Bacci, ki se nahaja znotraj bazilike San Francesco. Te freske prikazujejo legendo o pravem križu.Gre za zgodbo o tem, kako je drevo iz rajskega vrta postalo križ, na katerem je bil Jezus križan, in vključuje številne podzaplete in protagoniste, kot so cesar Konstantin, njegova mati Helena, smrt Adama, bitka na začetku 7. stoletja in srečanje med kraljem Salomonom in kraljico iz Sabe.

Profimedia

Seveda koristi, da zgodbo poznate, a tako ali tako si ne morete kaj, da ne bi občudovali čudovite mešanice barv, realističnih izrazov in slikarjevega strokovnega pristopa pri slikanju svetlobe na način, ki upošteva naravno svetlobo iz osrednjega okna kapele.

Fotografija je simbolična. 
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta