(FOTO) Točka nepopisne groze: Mesto, kjer je prišlo do najbolj smrtonosnega dogodka v zgodovini našega planeta

D.Ži
02.08.2024 11:21

Oblak pepela je prekril nebo in svet za leto dni zagrnil v temo. Temperature so padle pod ledišče, izumrlo je tri četrt živih bitij na Zemlji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetniška upodobitev mesta, kjer naj bi bil pred 65 milijoni let na Zemljo treščil asteroid in nato sprožil ledeno dobo. 
Profimedia

Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je skupina ameriških arheologov preučevala satelitske posnetke na polotoku Jukatan v Mehiki in opazila skoraj popoln obroč s premerom več kot 200 kilometrov.

Značilne vrtače, napolnjene s čisto modro vodo, so tipičen motiv iz turističnih brošur, ki se zdijo naključno raztresene po polotoku, gledano iz vesolja pa ustvarjajo vzorec v obliki polkroga.

Asteroid je za seboj pustil okoli 200 kilometrov širok krater.  
Profimedia

Danes je znano, da je ta črta, ki je videti, kot da bi jo narisalo velikansko šestilo, pravzaprav "brazgotina", ki jo je pustil okoli 12 kilometrov širok asteroid, ki je zadel Jukatan in eksplodiral z nepredstavljivo močjo. Tako je nastal krater Chicxulub, ki svoje ime dolguje istoimenskemu mestu. S premerom več kot 180 kilometrov velja za enega največjih trkov nebesnih teles v zgodovini Zemlje.

Trk asteroida mnogi znanstveniki povezujejo z izumrtjem dinozavrov.  
Profimedia

30 kilometrov globok krater

Ena najsmrtonosnejših katastrof na planetu je povezana z množičnim izumrtjem dinozavrov, znanstveni članek, ki to potrjuje, pa je bil objavljen v reviji Science Journal. Znanstveniki so izključili druge teorije, kot je ogromen vulkanski izbruh in druge možne scenarije. Menijo, da je udar asteroida v trenutku naredil 30 kilometrov globok krater in sprožil podobno reakcijo tal, kot bi se obnašalo jezero, če bi vanj nasuli kup gramoza, piše PunKufer.

Trk asteroida naj bi bil po izumrtju dinozavrov pripeljal k vzponu sesalcev v dominantno vrsto.   
Profimedia

V letih, ki so sledila, se je svet spremenil do nerazpoznavnosti. Oblak pepela je zakril nebo in nastopila je enoletna noč. Temperature so padle pod ledišče in skoraj 75 odstotkov življenja na Zemlji je bilo izbrisanega.

Profimedia

Danes je ta središčna točka namišljenega kroga približno kilometer pod majhnim mestom Chicxulub Puerto. V mestu z nekaj tisoč prebivalci nizke hiše, pobarvane v rumeno, belo in oranžno, obdajajo skromen mestni trg.

Chicxulub, Jucatan. Danes ni tukaj prav nič dramatično. 
Profimedia

Ljubitelji dinozavrov, ki obiščejo kraj, da bi začutili duh preteklosti, se pogosto izgubijo v zaraščenih in zavitih cestah in končajo v bližnjem Chicxulub Pueblu. A ko pridejo na pravo lokacijo, naletijo na nekaj opomnikov o katastrofi vseh katastrof – risbe dinozavrov, ki so jih naslikali lokalni otroci.

Chicxulub je danes miren pristan in turistično središče. 
Profimedia

V bližini je tudi igrišče s savropodi, pa tudi betonska kost, okoli katere si lahko obiskovalci ogledajo različne vrste izumrlih prebivalcev iz daljne preteklosti. Približno 45 kilometrov južneje je tudi konec lanskega leta odprt muzej znanosti o kraterju Chicxulub, v katerem lahko obiskovalci izvedo več o dogodkih, ki so spremenili podobo Zemlje, še piše PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta