(FOTO) V eksploziji in strelskem pohodu na Krimu 19 žrtev

GR.G., M.R.
17.10.2018 13:44

Po izjavah očividcev je eksplozija odjeknila v jedilnici na fakulteti, žrtve naj bi bili študentje, kot tudi napadalec, ki je sprožil eksplozivno napravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladislav Rosljakov
Twitter/Alec Luhn

Danes dopoldne je na politehnični fakulteti v mestu Kerč na polotoku Krim, ki ga je leta 2014 aneksirala Rusija, odjeknila eksplozija. Šlo naj bi za doma izdelano eksplozivno napravo, ki jo je aktiviral študentov fakultete Vasilij Rusljakov. Ta je bil tudi oborožen in je kar povprek streljal na študente in profesorje, ki so v paniki po eksploziji bežali s fakultete.  

Reuters
Reuters

Kot med pokolom na ameriški šoli Columbine

Na družbenih omrežjih se je že pojavila fotografija Rusljanova med teroriziranjem drugih študentskih kolegov in učiteljev. Oblečen je bil v črne hlače in belo majico v rokah pa je imel šibrovko. Na Twitterju so njegovo dejanje kmalu primerjali s strelskim pohodom na ameriški šoli Columbine, ki se je zgodil pred skoraj 20 leti. Rusljanova so primerjali z Ericom Harrisom, enim izmed dveh učencev srednje šole v Koloradu, na kateri je bilo ubitih 13 ljudi, 24 pa ranjenih. 

Pomoč žrtvam pohoda-
Reuters
Reševalci na prizorišču strelskega pohoda na Krimu
Reuters

Moskva na Krim poslala 12 zdravnikov

Ruski predsednik Vladimir Putin je pristojnim službam naročil, naj ugotovijo vzrok za dogodek, so sporočili iz njegovega urada. Ker je Krim jabolko spora med Ukrajino in Evropsko unijo na eni strani ter Rusijo na drugi, so nekateri ruski politiki hitro izkoristili tragedijo in odgovornost pripisali Kijevu. A ko so na dan prihajale podrobnosti napada, je njihov glas izzvenel.
Takšni napadi v Rusiji sicer niso tako pogosti, kot so morda v ZDA. Zadnji podoben napad na ruskem ozemlju se je zgodil lani, ko je naturalizirani Rus s poreklom iz Kirgizije na postaji podzemne železnice detoniral bombo, pri čemer je umrlo 16 ljudi, vključno z napadalcem. 
Krim bo tri dni žaloval za žrtvami današnjega napada. Rusija je sicer na polotok poslala 12 zdravnikov, hkrati pa napovedala, da bodo nekatere ranjene prepeljali na zdravljenje v Moskvo. Ruska vlada je tudi obljubila brezplačno zdravljenje za ranjene in finančno pomoč za družine umrlih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta