(FOTO) V Sloveniji Mazda MX-30: Nov pogon, nov slog oblikovanja

Vinko Kernc Vinko Kernc
09.10.2020 05:00

Predstavitev prvega Mazdinega serijskega modela na električni pogon, MX-30, sovpada s stoletnico te znamke. Na našem trgu stane MX-30 od 34.610 evrov naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mazda MX-30: zunanjosti (in notranjosti) so namenili čiste in preproste poteze in površine. 
Vinko Kernc

Novi mali športni terenec meri v dolžino natanko toliko kot CX-30, a se od njega močno razlikuje. Pri Mazdi so poskrbeli, da je tako že na pogled: prednja maska je krepko nižja (načelno je to posledica manjše potrebe po hlajenju pogona), obris bočnih šip je - predvsem na zadnjem delu - vidno drugačen, v celoti je spremenjen tudi zadnji del, na bokih pa ne more uiti očem, da se zadnja vrata pri MX-30 odpirajo nazaj, zaradi česar nima stebrička B, zato vstop na zadnjo klop ni možen, ne da bi prej odprli tudi prednja vrata.

Vstopanju na zadnjo klop služijo zadnja vrata ''freestyle'' (prosti slog), ki se odprejo do spoštljivih 82 stopinj. 
Vinko Kernc

Slednje je zahtevalo konstrukcijsko prilagoditev, ki je zajela tudi dno vozila, kjer so pogonske baterije. Te imajo spodaj dodaten okvir, posebna zasnova nosilnega dela karoserije pa se imenuje večsmerna obročna struktura. Pravijo, da je za 30 odstotkov bolj toga kot pri CX-30.

Karoserijo in pogon imenujejo e-skyactiv, ker sta pač prilagojena električnemu pogonu. Temu služi 107-kilovatni elektromotor, katerega navor znaša 271 njutonmetrov. Energijo črpa iz 310 kilogramov težke litij-ionske baterije kapacitete 35,5 kilovatne ure, kar zadošča za doseg 200 kilometrov po protokolu WLTP, v mestu pa celo za 265 kilometrov. Največja hitrost je elektronsko omejena na 140 kilometrov na uro. Pri Mazdi pravijo, da so se za baterijo s srednje veliko kapaciteto odločili zato, ker naj bi v predvideni življenjski dobi vozila pustila manjši ogljični odtis kot velika baterija. Tudi polnjenje je zato krajše: na hitri polnilnici z enosmernim tokom naj bi se od 20 do 80 odstotkov napolnila v le 36 minutah, z izmeničnim tokom (moči 6,6 kW) pa v treh urah.

Vinko Kernc

V kokpitu je vse drugače kot pri CX-30: armaturna plošča je preprostejših potez in oblik, volanski obroč in osrednji zaslon sta le podobna, merilniki so tu digitalni, upravljanju klimatske naprave je namenjen razmeroma velik za dotik občutljiv zaslon (a tudi z gumbi ob straneh), krmilnik za infozabavni sistem k sreči ostaja, ročica menjalnika pa je seveda le stikalo. Ponujajo dve barvni kombinaciji notranjosti, vegansko alternativo usnju, stoodstotno razgradljivo plastiko (PET) in pluto - ki je bila prva dejavnost tega podjetja pred sto leti.

Vinko Kernc

Projicirni zaslon (HUD) je serijski, prav tako umeten notranji zvok pogona pa osem zvočnikov za avdiosistem (oziroma dvanajst, če doplačate za sistem Bose), asistenčni sistemi so seveda nadgrajeni, pri povezljivosti pa je tudi tu možnost daljinskega upravljanja nekaterih funkcij vozila z mobilnim telefonom z naloženo aplikacijo My Mazda.

Vinko Kernc

Elektrifikacija pogona že sama po sebi prinaša spremembe tudi drugje, začenši s stopalko za pogon oziroma e-stopalko. Pri MX-30 je stopenj rekuperacije pet in v največji skoraj ni več treba uporabljati stopalke zavore. Ta pri pritisku vklopi klasičen zavorni sistem šele pri pojemku 0,3 G. Električnemu pogonu je prilagojen tudi njihov G-vectoring control, Mazdina različica nadgrajenega stabilizacijskega ESC.

Vinko Kernc

Osnovna paketa sta dva, višjega je mogoče nadgraditi še z dvema dodatnima paketoma, v začetku prodaje pa je na voljo še posebna serija Launch Edition. V uvodu zapisana cena torej velja za različico GT, GT plus je za 800 evrov dražji. Launch edition stane 35.020 evrov, najdražja MX-30 pa 38.910 evrov. Sloveniji je letos namenjenih 20 primerkov tega vozila.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta