(FOTO) Veliko kot Nemčija: 10 zanimivosti, ki jih niste vedeli o največjem jezeru na svetu

D.Ži
27.01.2023 11:08

Kaspijsko jezero velja za največje jezero na svetu in obsega 371.800 kvadratnih kilometrov med Evropo in Azijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaspijsko jezero pri Bakuju v Azerbajdžanu
Profimedia

1. Kaspijsko jezero je izjemno slano – s povprečno slanostjo 13 odstotkov –, zato ga nekateri imenujejo zaprto morje. Na njegovih obalah se nahaja kar pet držav: Rusija, Iran, Azerbajdžan, Turkmenistan in Kazahstan.

2. Kaspijsko jezero je geografska kotanja, to je kotanja na kopnem pod morsko gladino, ki je napolnjena z vodo in se nahaja na -26,5 metrih.

Profimedia

3. Največja izmerjena globina se nahaja v južnem delu jezera in znaša 1025 metrov. Kaspijsko jezero je dolgo 1200 km in široko med 210 in 436 km.

4. Severni del jezera je plitvejši in izpostavljen nižjim temperaturam. Gladina jezera je lahko popolnoma zamrznjena od decembra do aprila, piše portal PunKufer.

Profimedia

5. V jezero se izliva približno 130 rek, največja med njimi je reka Volga. Zato ne preseneča, da je tam okoli 79.000 kubičnih kilometrov vode ali kar 40 odstotkov prostornine vseh svetovnih jezer.

6. Jezero je staro približno 5,5 milijona let. Nekoč je bilo del oceana Tetis, ki se je od paleozoika do terciarja raztezal med evrazijsko, afriško in indo-avstralsko celinsko ploščo.

Profimedia

7. Območje Kaspijskega jezera je eno najbogatejših nahajališč nafte in zemeljskega plina na svetu.

8. Izkoriščanje nafte in plina ter podnebne spremembe so povzročile veliko onesnaženje jezera, ki ogroža življenje v njem.

9. V jezeru živi približno 400 endemičnih vrst, vključno z zelo redko vrsto sladkovodnega tjulnja.

Profimedia

10. Kaspijsko jezero je dom beluga jesetra, katerega ikre se uporabljajo za izdelavo najdražjega kaviarja na svetu. Kilogram beluga kaviarja lahko doseže ceno 10.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta