(FOTO) Čuden plavajoči otok, ki se vrti okoli svoje osi, buri domišljijo: Tajna nacistična baza ali skrivališče NLP?

D.Ži
20.01.2023 10:28

Skrivnost ima ime. In imenuje se El Ojo. Po očesu imenovan otok sredi Parane velja za eno največjih naravnih ugank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

El Ojo, znan tudi kot Eye Island ali Circular Island, je edinstven in skrivnosten plavajoči otok, ki se nahaja v delti reke Parana v severovzhodni Argentini (34°15'07.8″ J 58°49'47.4″ W). Otok, ki v premeru meri približno 120 metrov, je skoraj povsem okrogle oblike in zanj je značilno nenehno vrtenje okoli svoje osi.

Otok je poleti 2016 odkril argentinski režiser Sergio Neuspiller, ki je iskal lokacijo za svoj film o paranormalnih pojavih. Le tisti, ki so se tja vrnili, so ugotovili, da je otok spremenil položaj in gibanje, kar so potrdili tudi Googlovi satelitski posnetki, posneti v različnih obdobjih. Posnetki so tudi pokazali, da otok v delti reke Parana obstaja dvajset let, od poletja 2003.

Plavajoči otoki obstajajo po vsej Zemlji. Zgodi se, ko se korenine ločja ločijo od dna, ker je voda zanje postala pregloboka. Za takšne otoke je običajno, da se premikajo, veter jih premika sem in tja. V jezeru Titicaca skupino 120 takšnih plavajočih otokov naseljuje pleme Uru, a otoki zahtevajo nenehno vzdrževanje zaradi svoje občutljive in nestabilne strukture. Vendar je za razliko od njih El Ojo presenetljivo trden in kompakten, piše portal PunKufer.

Možno je, da je ta otok dejansko odlomljen kos zemlje, katerega vrtenje je povzročilo tako imenovani rotacijski strig, kjer se robovi obrusijo in tako nastane njegova krožna oblika. Nekateri pojav pripisujejo naravnemu izviru znotraj močvirja, kar bi pojasnilo, zakaj se otok premika tako dosledno. Toda teorija izvira ne more pojasniti, zakaj so tla na otoku tako trda v primerjavi z mehkim, močvirnim okoljem.

Nekateri najdejo v obliki in gibanju otoka El Ojo podobnosti z ledenimi ploščami, skoraj popolnimi krogi ledu, ki nastanejo na zunanjih rokavih rek in se zaradi vodnih vrtincev vrtijo.

Neuspiller je poskušal zbrati sredstva za raziskovanje otoka, a mu to ni uspelo, zato ostajajo sile, ki vrtijo El Ojo, še neraziskane. Teorij in kvaziteorij seveda ne manjka. Nekateri trdijo, da gre za skrivno nacistično trdnjavo ali skrivališče NLP, drugi pa, da je nadnaravnega izvora. Vsekakor je El Ojo zagotovo eden najbolj skrivnostnih in fascinantnih krajev na celem svetu, še piše PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta