Prihaja panevropski vlak: Enostavno in cenovno ugodno potovanje po Evropi bo zagotovo velika uspešnica

D.Ži
10.01.2023 10:34

Evropa je morda pred novo zlato dobo potovanj s spalniki. A kaj, ko na trgu trenutno ni dovolj spalnih vagonov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Očitno se v Evropi začenja nova zlata doba spalnih vlakov. Vseevropska železniška pot naj bi stekla maja in odpira možnost, da se v petek popoldne vkrcate na vlak Eurostar v Londonu in se naslednje jutro zbudite v Berlinu, medtem pa vam postrežejo še zajtrk. 

Profimedia

Potniki, ki bi želeli na hitro skočiti iz Londona v Berlin, bi morali med potjo z vlakom narediti le en postanek v Bruslju. Na srečo vozni red omogoča ravno dovolj časa, da si privoščite belgijsko pivo s krompirčkom, preden se vkrcate na vlak za Berlin. Gre za storitev, imenovano European Sleeper.

Profimedia

"Mislili smo, da bi to bilo dobro za začetek vikenda," pravi Chris Engelsman, soustanovitelj storitve European Sleeper, poroča Guardian. Najavo novosti so ljubitelji potovanj z vlakom navdušeno pozdravili. Prav lahko jim med nedavnimi stavkami in težavami z železniškim prometom v Veliki Britaniji zagotovo ni bilo. 

Spalniki se torej vračajo v modo. V zadnjih letih so se odprle nove proge po vsej celini, vključno s tistimi iz Bruslja v Prago in Gradec ter iz Hamburga v Stockholm. To je deloma odgovor na naraščajoče stroške goriva in vse večje razumevanje okoljske škode letenja. Prvi desetvagonski spalni vlak iz Berlina v Bruselj bo odpeljal 25. maja, dan zatem pa bo odpeljal še v obratno smer.

Profimedia

Predvidena so tri potovanja na teden s cenami od 49 € za sedež, 79 € za ležalnik (sedež, ki se spremeni v posteljo) in 109 € za ležišče v udobnejšem spalnem delu. Engelsman pravi, da je bil največji izziv, s katerim se sooča njegovo podjetje, pomanjkanje spalnih vagonov na trgu.

"Nismo samo mi tisti, ki imamo težave s tem. Enako je z drugimi, tudi večjimi železnicami," je dejal. "Podobno težavo imajo avstrijske železnice, ki opravijo veliko nočnih voženj po Evropi," je dodal.

Profimedia

V začetku bodo na voljo kupeji za šest, štiri ali tri osebe, rezervacije bodo sprejemali od 20. februarja naprej. Podjetje pričakuje, da bo decembra storitev razširilo na Dresden in Prago, kot je bilo prvotno načrtovano, preden se je zapletlo z deli na progi v Nemčiji, piše portal Punkufer.hr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta