(FOTO) Volkswagen ID.5: Kombinacija iz nemškega Wolfsburga

Vinko Kernc Vinko Kernc
08.07.2022 05:53

Volkswagnov novi model ID.5 prinaša novo karoserijsko različico in že dobro poznano tehniko vse do električnega pogona. Na našem trgu je že naprodaj, zanj bo treba pripraviti najmanj 50.484 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen ID.5: kupejevska različica ID.4 z od 549- do 1561-litrskim prtljažnikom
Vinko Kernc

V kakem drugem času ali pri kaki drugi znamki bi šlo le za karoserijsko različico nekega izhodiščnega modela, v primeru ID.5 pa gre za samostojen model, za vse bolj popularno kupejevsko različico športnega terenca, pri katerem je za izhodišče služil ID.4.

Notranjost je enaka kot pri ID.4 od armaturne plošče do volanskega obroča in obeh zaslonov.
Vinko Kernc

V primerjavi z ID.4 gre torej za kombinacijo karoserijskih sprememb predvsem na zadku, zaradi česar je ID.5 tudi za centimeter in pol daljši, osnovni prtljažnik za nekaj litrov večji, v celoti povečan pa manjši za 196 litrov. Z nekoliko znižanim podvozjem je za dobrih 20 milimetrov nižji, njegov trebuh pa je za 50 milimetrov bliže tlom. To pomeni tudi nekoliko boljšo aerodinamiko – količnik upora je namreč za 0,02 manjši kot pri ID.4.

Vinko Kernc

Tudi tehnika je enaka kot pri ID.4 in kot pri drugih modelih tega koncerna, ki so zasnovani na električnim pogonom namenjeni platformi MEB (ID.3, ID.6, Enyaq, Q4 e-tron in born), razlika je le v tem, da je ID.5 le z baterijo neto kapacitete 77 kilovatnih ur. Motor zadaj poganja zadnji kolesi, le pri različici GTX je motor tudi spredaj, pogon pa štirikolesni. Ta je naravnan tako, da vozilo vedno speljuje s pogonom na vsa kolesa, potem pa se prednji pogon vklaplja le po potrebi glede na okoliščine. GTX ima namreč dodaten vozni program traction, ki to omogoča (hkrati pa tudi nekoliko ublaži togost blaženja), vsi pa imajo vozne programe eco, comfort in sport. GTX ima tudi drugačno tehnologijo pogonske baterije, ki omogoča polnjenje z večjo močjo.

Vinko Kernc

Pogon v GTX zmore 220 kilovatov (zadnji motor 150 kilovatov, prednji pa 80), v različici pro 128 kilovatov in v pro performance 150. Trajna moč je 70 oziroma 77 (GTX) kilovatov, hitrost pa je omejena na 160 oziroma 180 (GTX) kilometrov na uro. Dosega po WLTP je za 340-520 kilometrov, pri GTX pa za 330-490 kilometrov. Polnjenju pogonske baterije je namenjen enajstkilovatni polnilnik (izmenični tok) in 135- oziroma 150-kilovatni (GTX) polnilnik.

Najhitreje se pri današnjih avtomobilih izpopolnjuje elektronika in ID.5 ima že tretjo generacijo softvera za električna vozila pri tej znamki. Nadgrajena programska oprema omogoča več funkcij in učinkovitejšo pomoč pri nekaterih asistenčnih sistemih, pri navigacijski napravi, pri polnjenju baterije in celo pri zvočniškem sistemu. Nekatere posodobitve programske opreme so možne preko oblaka, druge zgolj na servisu. Številne možnosti je moč aktivirati tudi po nakupu, programska oprema pa se posodablja štirikrat letno.

Vinko Kernc

Poleg serijske si je moč pri ID.5 omisliti še tri imenitnejše oziroma bolje opremljene notranjosti vse do bogate nastavitve sedežev, masaže sedežev in 30-barvne ambientalne osvetlitve. GTX ima že v osnovi boljša sedeža, za doplačilo pa sta tudi športna z integriranim vzglavnikom.

Vinko Kernc

ID.5 je od ID.4 za nekaj tisočakov dražji, odvisno od paketa. Cenik upošteva tri osnovne pakete opreme, pri čemer je najcenejši ID.5 128 kW pro, ki stane 50.484 evrov, dobrih 52 tisočakov stane 150 kW pro performance, GTX pa stane 60.696 evrov. Letos jih kanijo pri nas prodati okoli 100, prihodnje leto pa 200.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta