Tesla s težavami do delavcev v Nemčiji

Janez Kovačič Janez Kovačič
04.07.2022 05:00

Nova Teslina tovarna v bližini Berlina je doslej zaposlila le okoli 3000 delavcev, čeprav bi jih potrebovali veliko več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Po poročanju nemških medijev se ameriška znamka električnih avtomobilov Tesla sooča s pomanjkanjem delovne sile v svoji novi tovarni v okolici Berlina. Megatovarna, kakor ji pravijo Američani, naj bi na vrhuncu zmogljivosti zaposlovala kar 12.000 ljudi, za zdaj pa jih tam dela zgolj 3000.

Vodstvo tovarne je priznalo, da imajo težave pri iskanju delavcev, vendar pravih razlogov niso izdali. Po trditvah nemškega sindikata IG Metall je razlog v slabih plačah, ki so v povprečju za 20 odstotkov nižje kot pri konkurenci.

Lastnik Tesle Elon Musk pa je nedavno celo napovedal desetodstotno znižanje števila zaposlenih v vseh Teslinih obratih po svetu, hkrati pa povedal, da zlasti tovarni v Nemčiji in v ameriškem Teksasu (Austin) vsak dan "izgubljata veliko denarja zaradi težav pri dobavi baterij iz Kitajske in zaradi motenj pri ladijskem prevozu".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta