Freske kot v Pompejih sedaj najdene sredi Celja

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.07.2017 10:57

Prav pred Pokrajinskim muzejem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da v Celju skorajda povsod, kamor zasadiš lopato, najdeš ostanke zgodovine, je znano. Kljub vsemu pa arheologe od časa do časa preseneti kakšno prijetno odkritje. Na prvo so naleteli pred štirimi leti ob menjavi tlakov sredi mesta, ko so na Glavnem trgu odkrili izjemno dobro ohranjen mozaik (nad njim stoji sedaj nova stavba celjskega TIC-a), na drugo neprecenljivo najdbo pa letos ob tlakovanju prostora pred knjižnico in Pokrajinskim muzejem Celje. Sprva je bilo sicer videti, da na tem območju ne bo najti kaj presenetljivo zanimivega; ostanki rimskih vil z zasebnimi kopališči so v Celju že skorajda stalnica. V nadaljevanju pa so ravno pred Grofijo našli živobarvne freske, ki zagotovo izvirajo iz antične dobe, čeprav točne datacije še ni.

Tako dobro ohranjene freske redke v Evropi

"Te freske so izjemno dobro ohranjene. Našli smo kvalitetne stenske poslikave, nekaj jih je še na zidovih, nekaj ostankov fresk smo našli v zasutju sobe, delno je šlo tudi za strop, a verjetno bi se dale rekonstruirati," opisuje dr. Jure Krajšek, arheolog in kustos Pokrajinskega muzeja Celje. Točnega obdobja, kdaj so nastale, še ne more natančno napovedati (s kolegi, tudi iz tujine, to ravno ugotavljajo), okvirno pa naj bi bile nastale v poznem prvem oziroma zgodnjem drugem stoletju našega štetja, ocenjuje. "Takšnih in tako dobro ohranjenih fresk je v celotni Evropi zelo malo. Podobne so bile najdene v Pompejih, a jih je ognjenik Vezuv leta 79 uničil. Zelo redki so še primerki iz Porenja. V Evropi nasploh je zelo redko najti tako dobro poslikavo. Ne gre namreč le za posamezne fragmente," poudarja Krajšek, zato se strokovnjaki več kot očitno zavzemajo, da bi najdbe, ki so trenutno le začasno zavarovane pred vremenskimi vplivi, svoj razstavni prostor našle na mestu samem. Podobno torej, kot je Celje naredilo z mozaikom na Glavnem trgu.

Ideje o prezentaciji

Težava pa je, da so se, preden bi se vsi, tako stroka kot lokalna skupnost in ministrstvo za kulturo, uskladili, začeli poletni dopusti. "Zavod za varstvo kulturne dediščine razmišlja o možnostih prezentacije, zato smo na Muzejskem trgu prenehali izkopavati. Idejne zasnove, kakšna bi prezentacija lahko bila, so že. A projekt je treba uskladiti, da ne bo popačil podobe trga. Res je malo nerodno, ker smo ravno v času dopustov. Sploh ker je malce le treba pohiteti, da najdbe ustrezno zaščitimo in pokrijemo še pred zimo." Ta bi namreč lahko tako odkrite freske uničila (zdaj so zaščitene s ponjavami, a ni dovolj le zaščita pred vlago, temveč je treba ustvariti tudi druge primerne klimatske pogoje), doda. "Prizadevamo si, da bi poleti uredili vso dokumentacijo in jeseni že začeli gradbena dela," upa Krajšek.

Jasni motivi

V Celju so v preteklosti že našli zanimive freske. V Savinovi ulici denimo freske z motivom flore, v nekdanjem hotelu Turška mačka so odkrili freske račk v ločju. A dejansko so ta odkritja bolj fragmenti, zato obiskovalci Celja teh fresk nikjer ne morejo videti. "Tokrat so motivi zelo dobro vidni. Na vogalih sobe so upodobljeni ptički v letu. Vidne so papige pa girlande, maske ter poseben motiv ženske, ki se ji noge spreminjajo v rastlinske vitice," opisuje Krajšek. Če bo projekt prezentacije na mestu najdbe uspel, bodo te freske na ogled vsem.
Ob prenovi tlakov na Muzejskem trgu so sicer našli ostanke petih različnih rimskih vil. "Najdbe smo dokumentirali, vanje pa nismo posegali," še opisuje Krajšek. Na tem delu je tlakovanje trga pred muzejem in knjižnico že v sklepni fazi. Z izjemo območja pred Grofijo bo zaključek prenove trga, ki se je začel ravno pred letom dni, končan sredi oktobra, napovedujejo na celjski občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta