Glasbenik, ki je v srcu še vedno mlad polnočni kavboj

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
04.01.2018 14:45

"Bil sem deček z ulice, večkrat lačen kakor sit," je pel Ivo Mojzer, ki na srečo ni imel tako težkega življenja kot fant iz zgodbe. Lačen je bil samo glasbe, ni se je še nasitil, ob njej še zmerom uživa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovitek male vinilne plošče iz leta 1978
Arhiv

Živeli smo lepo družinsko življenje," se spominja Ivo Mojzer, ki mu glasbeni poznavalci ter vrstniki zaradi prve velike uspešnice še pravijo Polnočni kavboj. Oče Ivan in mama Ivanka sta ga podpirala. "Posebej mama je bila odkrito razumevajoča za moje hrepenenje po glasbi," se spominja. Ko je očetova slikopleskarska obrt postala uspešnejša (oče je za to, da bi si v Mariboru uredil delavnico, šel delat v Nemčijo), je bolje zaživela tudi družina. Najstarejši sin Ivo (ima še mlajšega brata Marjana) je bil predviden za delo pri očetu in zatem za prevzem obrti. "Tisti, ki me je videl majhnega v belih hlačnih nogavicah in s črnimi kratkimi hlačami čez očaranega strmeti v muzikante na odru na Mariborskem tednu, je že takrat lahko uganil, da bom glasbenik," Ivo pojasni, zakaj ni bilo tako, kot je želel oče.

Srečen je, kdor zares živi je naslov avtobiografije Iva Mojzerja.
Osebni Arhiv

Trio za Pokaži, kaj znaš

Na božični večer leta 1956 ga je doma pod smrekico - v Smetanovi ulici so živeli v premajhnem stanovanju skupaj z družino Kepa - čakala harmonika. "To je bilo najlepše mogoče darilo zame, nekaj dni sem samo užival v njenem vonju, jo božal in nemo občudoval. Brez učitelja sem v že mesecu dni zaigral nekaj narodnih pesmi." S harmoniko je kmalu nastopal na proslavah v svoji Osnovni šoli Prežihovega Voranca in v dvorani krajevne skupnosti. Trio, v katerem je bil s Petrom Gabrijelčičem in Francijem Kržanom, je v Unionski dvorani zmagal na prireditvi Pokaži, kaj znaš; tej postavi sta se včasih priključila še Marjan Lubej in Jaka Bertoncelj.
Med šolskimi počitnicami je osnovnošolec s temi kolegi igral pod starimi kostanji na vrtu gostilne Triglav na Radvanjski cesti. "Gostilne ni več, tam so zdaj bloki, takrat še ni bilo Ulice proletarskih brigad." S harmoniko je že vadil tudi pesmi skupin The Shadows in The Beatles. "Ko sem pri Hartmanu končal nižjo glasbeno šolo, sem dobil črno harmoniko Weltmeister z veliko več registri, kot jih je imela prva. Za Avsenika, za Rocca Granato, za šansone. Ob koncu osemletke sem skrbel za glasbeno podlago na nastopih hipnotizerja Svengalija. Posebej rad je imel pesmi Milord, Črne oči, Santa Lucia in O sole mio."

Spet je tu in ustvarja glasbo.
Bojan Tomažič
Leta 1983 na Popevki Vesele jeseni
Danilo Škofič

S kuhalnicami v ritmu Beatlesov

Na srednji glasbeni šoli, na katero se je vpisal, je bilo prosto mesto samo za fagot, bil je razočaran, da se ni mogel učiti drugega inštrumenta. "Na klavirju sem se sam naučil zaigrati Yesterday in druge pesmi Beatlesov. Ob poslušanju Radia Luksemburg sem s kuhalnicami tolkel ritem."

Za bobne še vedno rad sede.
Asja Matjaž

Pretepaško v novo leto

Starši niso bili navdušeni, da so nekateri člani skupine popivali, Iva pa je najbolj motilo, da niso hoteli vaditi, ker da so dovolj dobri. "Tako sem kmalu spet zamenjal zasedbo. S Tonijem Sabolom in ansamblom Kontiki sem poleti šel igrat v hotel v Hercegnovem, tja sta šla tudi Andrej Pukšič in Frenki Irgolič." V jeseni so se razšli, a je Ivo takoj našel glasbenike za sodelovanje, s Francem in Milanom Bedjaničem iz Rač ter s Tonetom Žurajem iz Hotinje vasi je postal del skupine Biseri. Poleg hitov Beatlesov so naštudirali še pesmi skupin Beach Boys, The Tremeloes, Spencer Davis Group, Manfred Mann in drugih. "Ure in ure sem presedel pred radiem in magnetofonom in vsak bobnarjev udarec neštetokrat ponovil," se spominja Mojzer.

Osebni arhiv

S Kameleoni po Jugoslaviji

Ivo je spet šel igrat v Opatijo in z ansamblom je potnike zabaval na ladji na poti v Libijo. Po vrnitvi je prejel vabilo Kameleonov. "Takega povabila se ne zavrne, bili so popularna skupina po vsej Jugoslaviji, kamorkoli so prišli, so oboževalci tekali za njimi." Zamenjal je bobnarja Tulia Furlaniča, ki je moral k vojakom. "Že na prvi vaji smo igrali Hey Joe, Strangle Brew, Sunshine of Your Love, White Room, Light My Fire. Prvi moj nastop v hali Tivoli v Ljubljani smo začeli s Cross Road, zvok je bil takšen, da te vrže v trans, srečen je lahko, kdor to doživi," se spominja. Navdušili so v tudi v Zagrebu in Beogradu.

Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta