Gostja restavracije: Natakar mi je sinoči ponujal morske datlje, policijsko plovilo pa je bilo 50 metrov stran

M.R.
19.07.2023 10:43

Po družbenih omrežjih se je razširila objava gostje, ki je imela pred dnevi v eni izmed restavracij na Kornatih priložnost naročiti na Hrvaškem prepovedane morske datlje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na slovenski Obali zaseženi morski datlji
PU Koper

"Sinoči sem se z gosti usedla v restavracijo v enem izmed mest s privezi v Nacionalnem parku Kornati. Brošure so ga označile za raj na zemlji, ki nudi tudi vrhunske gastronomske užitke. Kaj boste popili, kaj boste za predjed, za glavno jed pa bi vam priporočil morske datlje. So prepovedani, a zelo okusni," je v zapisu na Facebooku med drugim navedla besede natakarja, poroča portal Morski.hr. 

Ob tem dodaja, da je zadevo prijavila inšpektoratu, saj je sama novinarka in "dobro ve, kaj je prepovedano in kaj ne"

Pod njeno objavo ji je neka uporabnica v komentarjih zapisala, da bi sama poklicala policijo, saj da gre za kršitev kazenskega zakonika. "Pomislila sem na to. A mi je intuicija na nek način povedala, da ima oseba zagotovo neke zveze, saj je bilo policijsko plovilo na pomolu privezano 50 metrov stran. Ne verjamem, da sem prva, ki je to opazila," je odgovorila novinarka. 

Sicer ni skrivnost, da dalmatinske restavracije, še posebej na otokih, gostom ponujajo prepovedane morske datlje, prav tako pa tudi ribe v času drstenja ali prepovedi njihovega izlova. Novinarka sicer ni navedla imena restavracije, v kateri se je to dogajalo, prosila pa je tudi za svojo anonimnost, predvsem zaradi lastne varnosti in zaradi poklica, ki ga opravlja. 

Nabiranje morskih datljev je na Hrvaškem prepovedano od leta 1995. Predvsem zato, ker te školjke živijo v votlinah v stenah, krivolovci pa morajo pri njihovem nabiranju razbijati skale, pri čemer uporabljajo težka kladiva, poleg tega pa tudi udarna pnevmatska kladiva in s tem uničujejo občutljivi ekosistem in povzročajo nepopravljivo škodo. 

Zato na uradnih jedilnikih ne boste nikjer našli morskih datljev, vendar pa zna osebje restavracij bolj ali manj diskretno ponuditi to prepovedano jed. Nabiranje in prodaja teh zaščitenih školjk sta na Hrvaškem prepovedana z več zakoni. Kazenski zakonik predvideva denarno kazen, lahko pa tudi do enega leta zaporne kazni. Zakon o pomorskem ribolovu pa predvideva kazen tudi zaradi posesti morskih datljev.

Spletni portal Morski.hr poziva vse, ki bi poznali podoben primer, kot je opisan zgoraj, da to prijavijo policiji in inšpektoratu, kot je to storila tudi novinarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta