Grammy je stroj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Perpetuum Jazzile
Arhiv VEČERA

Pop glasba je pač takšna umetnost, da se tudi od nje pričakuje kakšna nagrada, ki bi ovenčala pop sceno. Medtem ko govorimo o tem, se je vročica nominacij za prestižne glasbene nagrade Grammy prevesila v spoznanja o tem, kdo je srečnež, ki je ostal v tej dirki, pa četudi le v preddverju nominacij.
Pred nedavnim smo bili namreč priča precejšnjemu dvigu prahu, ker je Wayne Halper, vidno ime v glasbeni zabavni industriji, na račun slovenskega a cappella ansambla Perpetuum Jazzile izrekel kar nekaj všečnih in spodbudnih besed. Skupina naj bi se poskušala uvrstiti na seznam nominirancev za grammyja, tokrat na okroglo 60-letnico podelitev. Da umirimo napetost, je najbolje, da že takoj v začetku povemo, da jim ni uspelo.
Vokalna skupina Perpetuum Jazzile se je potegovala za nominacijo s svojim albumom B Side/Both Sides v kar štirih kategorijah. Prva kategorija je skladba/posnetek leta (Record of the Year), kamor naj bi se uvrstila njihova izvedba skladbe Both Sides Now, katere avtorica je legendarna Joni Mitchell. Skladba je iz leta 1967, sicer slišna na njenem albumu Clouds iz leta 1969, ki je bil nominiran za grammyja. Druga kategorija, v kateri so poskusili srečo, je bila najboljša izvedba med pop skupinami (Best Pop Group Performance). V to kategorijo so poslali skladbo Les Fleurs, kar je sicer skladba francoske vokalne skupine The Swingle Singers, prav tako s Perpetuum Jazzile albuma B Side/Both Sides. Tretja kategorija njihove želje je predstavljala uvrstitev v najboljši a cappella aranžma (Best A Cappella Arrangement). Tudi tukaj je bila v dirki skladba Joni Mitchell Both Sides Now - v aranžmaju, ki ga je podpisal Samo Vovk. Za četrti as v rokavu, kategorijo najboljša zborovska skladba (Best Choral Performance), pa je skupina Perpetuum Jazzile ponudila ponovno skladbo Both Sides Now, kakor bi drugih njihovih dobrih izvedb sploh ne bilo.

Mitja Reichenberg
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta