Hiša priznane zdravnice bo študentski dom

Jana Juvan Jana Juvan
02.08.2018 18:01

Pionirka operacij pri opeklinah Zora Janžekovič je Univerzi v Mariboru podarila hišo v Vinarski ulici, ki jo bo medicinska fakulteta uredila v študentski dom višjega razreda

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak
Hišo v Vinarski ulici 10b je Zora Janžekovič zapustila Medicinski fakulteti Maribor, ki jo bo preuredila v študentski dom.
Sašo Bizjak

Pred približno letom dni je mariborska univerza po zapuščinski razpravi dobila v last dvonadstropno hišo v Vinarski ulici, kjer je dolga leta živela dr. Zora Janžekovič, svetovno znana pionirka v kirurškem zdravljenju opeklin. Da je bilo to "odlično darilo na odlični lokaciji", ne skriva navdušenja dekan Medicinske fakultete Univerze v Mariboru dr. Ivan Krajnc.

Predvidevajo, da bo v hiši šest ali sedem apartmajev za dve osebi in nekateri skupni prostori v pritličju.
Sašo Bizjak

Otvoritev čez leto dni?

"Hiša bo v lasti fakultete in bo seveda namenjena našim študentom medicine. Računamo tudi, da bo nekaj prostora še za gostujoče profesorje. Kot veste, pripravljamo nova študijska programa dentalne medicine in farmacije. Ker bomo začetek programa pokrivali s tujimi profesorji, bo tu v gosteh kar nekaj profesorjev z Reke in iz Avstrije. Zato je zelo dobrodošlo, da imamo take svoje prostore, ki bodo tudi ustrezno opremljeni," pravi Krajnc. Ker so standardi bivanja za profesorje višji kot za študente, pravi Krajnc, bodo naredili študentski dom višjega razreda, ki bo posledično dražji od običajnega študentskega doma. Dekan upa, da bi lahko dom uredili in opremili v enem letu, to bi se utegnilo ujeti s pričetkom omenjenih študijskih programov stomatologije in farmacije, ki ju trenutno obravnava NAKVIS (Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu).

Sašo Bizjak

Zaradi nje je marsikdo prvič slišal za Maribor

Profesorica Zora Janžekovič, ki je doživela visoko starost - septembra bi dočakala sto let -, je umrla leta 2015 in ni imela potomcev. Zato se je odločila, da hišo podari svoji profesionalni družini. Na mariborski fakulteti sicer ni predavala, ker je ob njeni ustanovitvi že bila v pokoju - predavala je v Ljubljani -, je pa bila zaslužna profesorica mariborske medicinske fakultete.
"Profesorica je bila vrhunska strokovnjakinja na področju plastične kirurgije, tej je posvetila celotno kariero. Znana je bila po tem, da je uvedla metodo operativnega zdravljenja opeklin, ki je bila tedaj absolutna novost v njeni stroki. Posnemali so jo strokovnjaki iz različnih držav, tudi strokovnjaki iz ZDA so se prišli učit k njej v Maribor. Profesorica je bila v svojem segmentu izvirna in domiselna, saj je najtežje nekaj vpeljati na novo. In tako je tedaj marsikdo zaradi nje prvič slišal za Jugoslavijo, kaj šele za Maribor," je spomnil Krajnc na zapuščino te izjemne zdravnice, ki je bila tudi dolgoletna predstojnica mariborske plastične kirurgije.

21. oktober 2005 - Prof. dr. Janzekovic Zora, dr. med.
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta