Hrana ROYAL CANIN®, prilagojena za pse vseh velikosti in starosti

Ustrezna prehrana za mladiča mastifa ali trinajstletno čivavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Fiziološke potrebe so pri psih zelo različne glede na njihovo starost in velikost. Mladiči potrebujejo drugačno prehrano kot odrasli psi, prav tako imajo različne potrebe le kilogram težka čivava ali pa bernardinec ali mastif, ki lahko tehta tudi 80 kilogramov. Linija Size Health Nutrition ROYAL CANIN® je oblikovana v sodelovanju z več kot 500 veterinarji, znanstveniki, nutricionisti in veterinarskimi strokovnjaki, da lahko zadovolji različne potrebe psov vseh velikosti in starosti.

Kakovostna hrana mladiča za zdravje v odrasli dobi

Pasji mladiči rastejo zelo hitro, njihova prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi, zato so njihove prehranske potrebe drugačne kot pri odraslih psih. Za njihov zdravi razvoj mora biti prilagojena tudi prehrana. V prvih mesecih življenja potrebujejo številna ključna hranila za zdravo rast in razvoj, prehrana mora vsebovati dovolj energijske vrednosti in kakovostnih beljakovin za spodbujanje rasti, delovati mora kot podpora imunskemu sistemu, biti mora tudi lahko prebavljiva. Na začetku odstavljanja bo pasji mladič potreboval štiri obroke na dan, ki bodo enakomerno razporejeni od jutra do večera. V odrasli dobi bo zadostoval en do dva obroka na dan. Uvajanje kombinirane hrane lahko začnete kadarkoli, pomembno pa je, da spremembe uvajate postopoma, ker se prebavni trakt mladiča šele počasi navaja na novo sestavo in vrsto hrane. Hrano za mladiče mora jesti, dokler povsem ne odraste. Pri manjših pasmah je to lahko že po osmih mesecih, pri večjih pasmah pa lahko traja tudi do dve leti. Če niste prepričani, ali lahko vaš pasji mladič že preide na hrano za odrasle pse, se posvetujte z veterinarjem, ki vam bo tudi najbolje svetoval, kateri od izdelkov linije Size Health Nutrition bo za vašega kosmatinca najprimernejši.

Ustrezna hrana za starejše pse

Ko pes raste in dozoreva, se mora spremeniti tudi njegova prehrana. Odrasli psi imajo drugačne potrebe kot mladiči, prav tako starajoči se psi, na kar pogosto pozabimo. Ko pes doseže tri četrtine svoje pričakovane življenjske dobe, znaki staranja postanejo očitnejši. Pri majhnih psih je to lahko pri 12 letih, srednji psi v fazo staranja vstopijo pri okoli desetih letih, veliki psi pa že pri osmih. Starejši psi imajo manjši občutek za vonj in okus, presnova je počasnejša in energijske potrebe so manjše, zato je treba prilagoditi tudi prehrano, da ne pride do povečanja telesne teže. Hrana za pasje seniorje bi morala imeti višjo vsebnost vitaminov C in E, železa, bakra, cinka ter mangana za boljši imunski sistem in večjo odpornost proti okužbam. Hrana mora vsebovati več vlaknin za boljšo prebavo, beljakovine naj bodo visokokakovostne in višja naj bo vsebnost polinasičenih maščobnih kislin. Starejši psi tudi niso več tako aktivni, zato je lahko energijski vnos manjši, prilagojen stopnji aktivnosti živali. Ta je sicer lahko odvisna od morebitnih zdravstvenih težav, tako se bo denimo pes z artritisom manj gibal in bo porabil manj energije. A s pravilno prehrano boste svojemu štirinožcu pomagali, da bo čim dlje ostal zdrav in aktiven. Linija Size Health Nutrition vključuje najbolj optimalne prehranske rešitve, prilagojene vsaki fazi procesa staranja, od odraslosti do starosti.

Shutterstock

Ena velikost, ena starost in ena prehranska rešitev

Psi v naša življenja vnesejo toliko veselja in radosti, da je prav, da se jim zahvalimo in jim posodice napolnimo s prehrano, odlično prilagojeno njihovim potrebam in okusu. Čeprav imajo vsi psi 42 zob, imajo različne velikosti zob in čeljusti, prav tako velikost prebavnega trakta. Razlike med pasmami vplivajo na delovanje njihovega telesa, pri velikih psih je tako večji pritisk na sklepe, kar je treba upoštevati pri prehrani. Ali ste vedeli, da majhni psi potrebujejo večjo količino kalorij na kilogram telesne teže kot veliki? In ker so manjši psi lahko zelo izbirčni, je pomembno, da se njihove želje zadovoljijo s formulo in izborom ekskluzivnih okusov, da prejmejo hranila, ki jih potrebujejo. To ponuja linija izdelkov Size Health Nutrition, ki pri manjših pasmah poskrbi za podporo imunskemu sistemu in ohranjanje zdrave telesne teže. Srednje veliki psi so znani po svoji energiji, zato linija izdelkov Size Health Nutrition Medium podpira mišično maso ter ohranja naravno obrambo in raven energije teh pasem psov, ki so težki od 11 do 25 kilogramov. Posebno prehrano potrebujejo tudi veliki psi, saj je pri njih pritisk na sklepe še večji. Hrana Size Health Nutrition Maxi in Giant je lahko prebavljiva ter podpira zdrav razvoj kosti in sklepov v vseh življenjskih fazah, kar so najpogostejše zdravstvene težave teh pasem.

Shutterstock

Zakaj je pomembno kombinirano hranjenje?

Kombinirano hranjenje je koristno za majhne in velike pasme, za mladiče, odrasle ali starejše pse, saj v njihovo prehrano vnese nekaj raznolikosti. Suha hrana je preprosta za shranjevanje in ima učinek mehanskega ščetkanja za podporo zdravju zob. Mokra hrana pa je nekaterim psom bolj okusna ter spodbuja, izboljša hidracijo in podpira zdravje sečil. Pomaga vzdrževati zdravo telesno težo in je lažji način prehranjevanja za pse z občutljivostmi ustne votline. Nove mokre in suhe formule Royal Canin se ponašajo z odličnim okusom in dobro prebavljivostjo, ki bosta navdušila vašega zvestega prijatelja.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.