Hrvaški posli Nove KBM: "Če sem vzel en sam evro..."

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
06.07.2017 08:51

Med obdolženimi naj bi bili tudi nekdanji vodilni v Novi KBM Kovačič, Skernišakova, Šujica in Cekov. Na obtožnico še lahko vložijo ugovor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožnico v zadevi Hrvaški posli Nove KBM. Kot so potrdili za Večer, so obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic vložili zoper 13 fizičnih oseb. Po naših informacijah so med njimi tudi nekdanji vodilni v Novi KBM, predsednik uprave Matjaž Kovačič, članica uprave Manja Skernišak, izvršni direktor Igor Šujica in prvi mož KBM Leasinga Boris Cekov. Preostali obdolženci naj bi bili hrvaški državljani, med njimi tudi nekdanji direktor Multiconsulta (kasneje KBM Projekt), podjetja Nove KBM na Hrvaškem, prek katerega naj bi bili tekli sporni posli in transakcije, Tomislav Blagus. Roki za ugovor na obtožnico še niso potekli, pričakovati pa je, da se bodo obdolženi za to odločili. Kovačič in drugi obtožbe v zvezi s hrvaškimi posli ves čas zavračajo. Junija lani je bila v tej zadevi uvedena sodna preiskava in v njej je po naših podatkih preiskovalni sodnik zaslišal 52 prič. Obtožnica naj bi bila dolga več kot 300 strani.

Posli, denar in kovčki

Zgodbo Hrvaški posli je v veliki meri prvi razkrival Večer: večino zemljišč na Hrvaškem je Nova KBM prek svojega hrvaškega podjetja Multiconsult pokupila tako, da je prevzemala manjša lokalna podjetja. Ta so te parcele kupila pred tem z denarjem, ki jim ga je posodila prav NKBM. Multiconsult oziroma kasneje KBM Projekt naj bi bil nato ta ista zemljišča mastno preplačal. Banka naj bi bila oškodovana za 28 milijonov evrov. Tomislav Blagus je bil glavni operativec Nove KBM na hrvaškem trgu. Del denarja, ki naj bi bil iz Nove KBM domnevno poniknil v hrvaških poslih, naj bi bil končal na računih v Švici in Avstriji. Dostop do avstrijskega računa naj bi bila imela, kot smo pisali v Večeru, po Blagusovem pooblastilu Koraljka Slunjski Bočkalj, njegova sodelavka v upravi Multiconsulta. Denar naj bi bila nato v kovčkih spravila do Zagreba.
Blagus nam je ob soočenju s temi podatki dejal, da so to laži in izmišljotine. Na Hrvaškem je bilo med preiskavo zaseženo tudi premoženje Vlatki Matić Pivac, podjetnici in nekdanji športni misici. Gre za nepremičnine v Zagrebu, za okoli dva milijona evrov gotovine, denar na več računih in za več zemljišč podjetja Kaviteka, d.o.o. S premoženjem je prepovedano razpolagati tudi dubrovniškemu podjetju Adria Gradnja, d.o.o., na katerega naj bi bila Matićeva že prenesla nekaj domnevno sporno pridobljene protipravne premoženjske koristi. Zamrznjeno je bilo tudi premoženje podjetnikov Damirja Jurjevića, Zorana Galića, Kemala Keranovića in Vinka Gulina, ki naj bi bili prav tako izjemno zaslužili s posli z Novo KBM. Uradnih podatkov, ali so se vsi ti znašli med obdolženimi, ni. V medijih je krožila tudi informacija, da naj bi bil v času prve Janševe vlade Matjaž Kovačič prek elektronske pošte o hrvaških poslih obveščal celo tedanjega premiera. Janez Janša je komunikacijo s Kovačičem zanikal, po naših informacijah tudi ni bil zaslišan kot priča v sodni preiskavi.

"To je povsem preverljivo"

Kovačič je v obrambi svoje vloge na Hrvaškem večkrat trdil, da za (vse) Blagusove poslovne manevre ni vedel. Spomnimo, kaj je v zvezi s tem povedal Kovačič v intervjuju za Večer leta 2014: "Nobenega od tistih, ki so kupovali in nato prodajali zemljišča Multiconsultu, nisem nikoli niti srečal niti se z njimi nisem pogovarjal. To je povsem preverljivo. Prav tako nisem prejel nobenega denarja iz teh zadev. Da so mi družbe, v katerih sem bil član nadzornih svetov, lahko nakazovale sejnine, sem imel odprta nerezidenčna računa na Hrvaškem in v Srbiji, ki sem ju prijavil naši davčni upravi. Slednja in tudi urad za preprečevanje pranja denarja sta imela celovit pregled nad prilivi, ki niso bili posebno visoki; letni promet na teh računih ni presegel dva tisoč evrov po računu. Policija lahko z lahkoto preveri, kako so tekli tokovi denarja." In še: "Ko bo nekdo prišel z dokazi, da je Matjaž Kovačič pri kateremkoli poslu NKBM, v katerem je sam sodeloval - za druge ne dam roke v ogenj -, vzel en sam evro, se bom sam odpeljal v zapor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta