Intervju: Mitja Sojer, skrivnostni kadrovik iz ozadja?

Boštjan Klun
11.05.2017 12:22
Pogovarjali smo se z znanim ljubljanskim frizerjem, ki dviguje prah zaradi članstva v izvršnem odboru stranke SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj


Kako je Mitja Sojer postal Mič, osrednja slovenska frizerska figura

»Moram biti iskren, v šoli se nisem kaj preveč rad učil. Nisem imel ‘zicledra’, sem bolj užival v komunikaciji,« začne pripoved o poti, ki sta jo zaznamovala frizerstvo in mama s svojim utečenim salonom, nad katerim se ni kaj prida navduševal. »Bilo je veliko trajn, zrak poln specifičnih preparatov in cigaretnega dima.«
no, bolj kaj prijeti in spoznati poklic z druge plati«. Ker mu je bilo všeč, je Mič nekaj tednov pozneje potoval na sejem v italijansko Bologno. Zaradi okvare avtobusa so zamudili, a »ko sem prišel, ko sem videl sejem, da je to čisto drugačen poklic, ogromno dela z ljudmi, veliko lepih punc in ogromno moških frizerjev ..., sem se dokončno odločil postati frizer!«
»Četudi smo žurali, sem moral ob 5.45 odpreti salon, svoje stranke sem lahko delal le v prostem času. Mama je bila stroga, a, hvala bogu, dobra obrtnica. Moral sem ‘pucati’ in ‘glancati’ salon, tako kot vsi drugi. Frizerski poklic si začel na najnižji stopnički, hodil si po malico in dlje od umivalnika nisi prišel. Imel sem tudi take stranke, ki so si prišle umit glave enkrat ali dvakrat na leto, običajno za veliko noč ali božič. A ta stranka je prav tako pustila denar in jaz sem še danes hvaležen za take izkušnje«.


Mitja Sojer – skrivnostni kadrovnik iz ozadja?

Z Mirom Cerarjem se poznava iz mladosti, a sva se bolj zbližala šele, ko sva imela otroke v istem vrtcu, kasneje pa še v šoli. Tam smo kdaj pojamrali, kaj nas moti, kaj bi naredili drugače. Kasneje se je pojavila priložnost, on je poklical 12 prijateljev in smo se dobili. Kasneje je iz tega nastala Stranka Mira Cerarja. Svojemu prijatelju sem vedno govoril, da mu bom pomagal, a pod dvema pogojema: prvič, nočem imeti nobene funkcije in nočem od tega imeti nič. Drži, sem v izvršilnem odboru stranke, ker mislim, da je pošteno, če nekoga nagovoriš, da mu kasneje stojiš ob strani. Nikoli se nisem skrival, vedno sem in vedno bom stal ob njem. Nisem pa hotel med poslance ali ministre, nikamor! Jaz sem še zmeraj rad Mič frizer in tu bom ostal."
Celo zgodbo o ozadju njegovega političnega delovanja in življenjski poti si lahko preberete v novi številki revije Obrazi!
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta