Iz Štajerca: Harmoniko se bo učil ali nič

Branka Bezjak Branka Bezjak
13.06.2018 13:04

Mladi Lovrenčan se, potem ko so v kraju zbrali denar za njegov instrument, uspešno šola v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po duši sem "oberkrainer", pravi o sebi.
Tomaž Potočan

Veliko je takšnih, kot sem jaz, nadarjenih, radi igrajo, ampak nimajo možnosti za nadaljnje izobraževanje samo zaradi financ," z obžalovanjem ugotavlja mladi Lovrenčan Rene Črešnar. V njegovem primeru se je sicer izteklo bolje, po načrtih in željah. Danes je uspešen dijak tretjega letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor na oddelku za harmoniko, za kar je hvaležen ne le svoji družini, ampak celotnemu Lovrencu na Pohorju in drugim, ki so pomagali. V kraju, kjer ga ni človeka, ki Reneja ne bi poznal, so namreč pred tremi leti organizirali akcijo zbiranja denarja za kromatično harmoniko. Cena teh je namreč zelo visoka, njegova je stala 11 tisoč evrov, kar je bil za družino prevelik finančni zalogaj. A ne le harmonika, že samo šolanje, bivanje v Mariboru nekaj stane družino. Zato je pomoč še kako koristila. Instrument si je mogoče sicer ob plačilu tudi izposoditi, ampak ni takšen, kot je ta njegov, pravi. "Ta je res pravi 'stroj'. Upam, da jo bom lahko imel še za akademijo," dodaja Rene, že zazrt v prihodnost.

​Vsi izpiti v enem letu

Krajani Lovrenca in družina so se takrat obrnili tudi na Pop TV oziroma oddajo Dan najlepših sanj, kjer so predstavili Renejevo zgodbo. "Ni mu bilo jasno, zakaj se nas cel avtobus pelje v Ljubljano, in ni vedel, da bo njegova mama tam. Dejali smo mu, da bo predstavil svoj talent, malo zaigral," se spominja župan Lovrenca na Pohorju Joško Manfreda, "nikoli ga ne vidiš jokati, takrat pa je." Prispevali so krajani, sponzorji, občinski svetniki so se odrekli sejninam, nekaj je dodalo podjetje Pro plus, seveda tudi njegova družina, in v oddaji so mu lahko predali harmoniko.

Igra tudi kontrabas, kitaro, klaviature

Rene, ki bo letos dopolnil osemnajst let, z velikim žarom v očeh pripoveduje o glasbi, igranju. Pri kakšnih nastopih rad pomaga, "na pomoč" lahko priskoči več ansamblom, saj igra tudi bas, kontrabas, električno kitaro, klaviature. "Če imam čas, grem in igramo brez vaj. Če veš, kje je kaj, ni problema, gre vse," dodaja. Sedaj ima zaradi šole manj nastopov v svojem kraju, čeprav ga še vabijo, in če le more, pride na razna slavja, dogodke v občini. "Ko sem bil še v osnovni šoli, smo igrali vsak vikend, med počitnicami sem imel tudi po tri 'špile' v enem dnevu. S šolo nisem imel nobenih težav, nobenega stresa. Včasih nisem knjige niti odprl in sem dobil petico, zato sem se moral sedaj kar navaditi tudi na učenje. Za igranje ni bil nikoli problem sedeti, ob knjigah bolj. Sošolci imajo podobne izkušnje," razlaga.

Še zmeraj velikokrat igra tudi v domačem kraju.
Aljoša Šumer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta