Kako pomagamo, ko ima pes ali mačka prebavne težave

Prebavne motnje pri živalih imajo različne vzroke, preden obiščemo veterinarja, pa jih lahko poskusimo odpraviti sami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ker nam živali ne znajo v nam razumljivem jeziku povedati, kadar se slabo počutijo, moramo skrbniki to ugotoviti sami. Apatičnost in neješčost sta običajno prva simptoma, ob katerih nam zagori rdeča lučka. Če se temu pridružijo še driska in bruhanje, pa je to že resen alarm.

Prebavne motnje lahko imajo več vzrokov, eni so prehodnega značaja, kar pomeni, da si je žival, kot rečemo za človeka, „pokvarila želodec“ in bo težava razmeroma hitro minila, drugi vzroki so trdovratnejši, saj ima žival lahko kakšno črevesno bolezen. Motnje in bolezni psom in mačkam povzročajo bolečine, poleg tega pa poslabšajo prebavo in absorpcijo hrane, zaradi česar živali iz hrane pridobijo premalo hranilnih snovi za rast in energijo.

Vzroki za prebavne težave so različni

Skrbniki živali seveda ob pojavu driske najprej pomislimo, da je kosmatinec kaj napačnega pojedel, sploh če gre za radovednega in zaupljivega psa, ki povoha in požre vse, kar mu pride pred smrček. Ob ovohavanju in lizanju tal, grmov in drugih kužkov pes mimogrede zaužije še kake viruse ali bakterije, ki prav tako lahko povzročajo prebavne težave. Naslednji pogost vzrok prebavnih motenj pa so črevesni zajedavci, pred katerimi sicer psa lahko preventivno ubranimo s tabletami, a mu jih je treba dajati redno in dosledno. Če se prebavne težave dlje časa ne nehajo in pes ob tem kaže prej opisane znake slabega počutja, ga je treba nemudoma odpeljati na pregled k veterinarju.

Prva pomoč iz domače kuhinje

Kadar pa ima denimo pes drisko, a je kljub temu živahen in ješč, mu lahko pomagamo sami. Nekaj sestavin proti driski najdemo kar v domači kuhinji, denimo razkuhan korenček, kuhan sladki krompir ali kuhano hokaido bučo, sluz kuhanega riža ali pusto meso, na primer kunčje. Zelo uporabna je tudi sluz lanenih semen, ki jo dobimo tako, da žličko ali dve lanenih semen namočimo v mlačno vodo in pustimo nekaj ur stati. Vsekakor pa je vedno dobro imeti pri roki poseben probiotik za živali, ki pomaga, da se črevesna flora hitreje regenerira.

Shutterstock

Gel, ki veže nase škodljive snovi

Da driska hitreje mine, lahko damo psu sredstvo, ki umirja razdraženo črevesje. Na voljo so na primer geli z adsorbentnim delovanjem, ki pomagajo pri celi vrsti prebavnih težav, tudi ob virusnih okužbah. Eden takih je prebavni adsorbent (enterosorbent) EnteroZOO®, zasnovan na naravnem siliciju. Molekule izdelka EnteroZOO® imajo posebno porozno obliko, zaradi katere učinkujejo kot neke vrste »pametna spužva«, saj z velikostjo svojih por omogoča selektivno adsorpcijo (vezavo) škodljivih snovi na svojo površino. Nase veže patogene bakterije, viruse, toksine, težke kovine, alergene in strupene snovi. EnteroZOO® ne vpliva na absorpcijo vitaminov, mineralov, mikroelementov, makroelementov in drugih hranilnih snovi. Nase ne veže vode, zato ne povzroča zaprtja. Prav tako EnteroZOO® ne prehaja v sistemski krvni obtok, ampak se v celoti izloči z blatom in vezanimi snovmi. Zato je popolnoma varen izdelek in je primeren tudi za mladiče in breje živali.

Na kratko o prednostih gela EnteroZOO®:

  • Izboljšuje splošno odpornost in zdravstveno stanje živali.
  • Blaži potek drisk (tudi infekcijskih) in zastrupitev, pomaga ustaviti drisko in skrajša njeno trajanje (potrjeno s številnimi študijami).
  • Odpravlja simptome prebavnih motenj.
  • Pomaga uravnati ravnovesje črevesne mikroflore, ki podpira delovanje imunskega sistema.
  • Ščiti sluznico prebavil in pripomore k hitrejšemu celjenju poškodb in razjed (ulkusov) na sluznici.
  • Blaži in preprečuje toksične in alergijske reakcije (atopije).
  • Veže toksine.
  • Pospešuje celjenje ran.
  • Zmanjša toksično obremenitev jeter in ledvic.
  • Služi kot primerna podpora pri zdravljenju z antibiotiki.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.