Kako poskrbimo, da nam bodo orhideje cvetele bujno in dolgo?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
09.11.2023 14:52

Zakaj moje orhideje ne cvetijo več? Je vprašanje, ki se vedno znova pojavlja, ko cvetna stebla naših krasnih orhidej ostanejo brez cvetov. Pomembno je vedeti, da se obdobje cvetenja razlikuje glede na vrsto orhidej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Vsaka orhideja cveti enkrat, nekatere pa dvakrat na leto. 

Arhiv Naročnika

Vzrokov, da orhideja več kot eno leto ne razvije novih cvetnih stebel, je lahko več. Možno je, da je postavljena na pretemno ali pretoplo mesto, lahko da smo jo preveč pognojili ali pa preveč zalivali. Povsem normalno je, da orhideja po bujnem cvetenju preide v fazo mirovanja. To je pozimi značilno za številne vrste. Z naslednjimi nasveti lahko orhideje spodbudite k ustvarjanju novih cvetnih nastavkov!

Nasvet 1: Cvetenje lahko spodbudite z obrezovanjem 

Arhiv Naročnika

Orhideja vrste Phalaenopsis spada med najbolj priljubljene sobne rastline. Njeno cvetenje lahko enostavno spodbudimo s pravilnim obrezovanjem.

Takoj, ko zadnji cvet na steblu ovene, s čistimi in ostrimi škarjami odrežemo poganjke neposredno nad prvim očesom, ki ga prepoznamo kot majhno odebelitev na steblu. Iz stebla, ki smo ga tako odrezali bo (v večini primerov) po približno 3 mesecih pognal nov cvetni nastavek. Če bomo to večkrat ponavljali, se lahko zgodi, da bo poganjek postal predolg, zato steblo, ob naslednji rezi, skrajšamo na približno sredino višine neposredno nad drugim ali tretjim očesom. Orhideje nato postavimo na nekoliko hladnejši prostor, saj v fazi mirovanja skoraj ne potrebujejo vode in preživijo tudi z manj svetlobe.

Nasvet 2: Poiščite pravo mesto 

Arhiv Naročnika

Pravo mesto je lahko ključ, do bujnega cvetenja orhidej! Orhideje na splošno potrebujejo veliko svetlobe, da bujno cvetijo. Na temnih legah žal ni mogoča niti rast niti tvorba cvetnih nastavkov. V delu leta, kjer je dan krajši, je za večino orhidej priporočljiva izbira lokacije blizu okna, ki je obrnjeno proti jugu. Od aprila in do sredine septembra pa moramo razmišljati o primernem senčenju ter rastline raje umakniti približno 40 centimetrov od okna, sicer lahko pride do sončnih opeklin rastline.
V primeru vrste Phalaenopsis lahko okna, obrnjena proti jugu, pospešijo nastanek cvetov za dva do tri mesece. Pri številnih orhidejah pa lahko z izbiro lokacije na primer na svetlem kopalniškem oknu, kjer bodo poleg zadosti svetlobe deležne še vlažnega zraka,  spodbudimo celo cvetenje dvakrat na leto.

Nasvet 3: Postavite jih na hladno

Če vaše orhideje ne cvetijo več, je to lahko ne samo zaradi pomanjkanja svetlobe, ampak tudi zaradi napačne temperature okolice. Orhideje imajo rade toplo in se podnevi počutijo udobno pri temperaturah od 20 do 25°C in visoki vlažnosti.

Za stimulacijo orhidej, ki ne cvetijo rade, rastline začasno postavimo v hladnejši prostor, na primer v spalnico.

Novi cvetovi se bodo praviloma pojavili po približno dveh mesecih bivanja orhideje na nižjih temperaturah, med 15 in 16°C.
Pri orhidejah vrste Cymbidium je čas cvetenja še posebej odvisen od temperature. V fazi brstenja nujno potrebujejo mraz in je potrebno temperaturo prostora vzdrževati pod 14°C. V nasprotnem primeru bodo popki odpadli.

Nasvet 4: orhideje pravilno zalivajte in gnojite 

Arhiv Naročnika

Pravilno zalivanje in gnojenje orhidej je pomembno tudi za zdravo, bujno rast in uspešno tvorbo cvetov.
Za zalivanje – ali bolje namakanje – je najboljša voda segreta na sobno temperaturo, ki ne vsebuje apna.
Z leseno paličico preverimo, ali je v substratu še kaj preostale vlage, ali pa je orhidejo potrebno zaliti/namočiti.
Za cvetenje rastlin je priporočljivo tudi redno gnojenje v fazi rasti. Priporočamo uporabo COMPO tekočega gnojilo za orhideje ali pa uporabo praktičnih COMPO ampul za cvetoče orhideje, ki bodo močno spodbudile cvetenje orhidej. Če orhideje niso dovolj pognojene, rast stagnira in cvetovi se ne pojavijo. Bistvenega pomena je redno gnojenje v fazi rasti – tako bodo vaše orhideje ohranile zdravje in razvile veliko cvetov.

Nasvet 5: Orhideje redno presajajte

Dobro je, da orhideje na vsaki dve leti presadite ter tako zagotovite zdravo rast in obilico cvetov. To storite tako, da zrahljate korenine, odstranite substrat in obrežete stare korenine. Orhidejo nato namestite v nov lonec z novim substratom, priporočamo uporabo COMPO SANA zemlje za orhideje, ter jo zalijte.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.