Kam je poniknila Alenka Gotar?

Gorazd Dominko
02.01.2018 07:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po desetih letih pozna pravila igre

“Nisem padla z neba, bila sem sprejeta na študij solopetja na Musik-Akademie der Stadt Basel v Švici, naredila sem magisterij na salzburškem Mozarteumu, nadaljevala podiplomski študij solopetja in operne igre pri Lilian Sukis ter se dodatno pevsko izpopolnjevala v Rimu pri gospe Maji Sunari-Biankini, na pevskih seminarjih pri Marjani Lipovšek in Alfredu Burgstallerju, gostovala po vsem svetu, prepevala kronanim glavam.”

Bolj ji je žal kot ne

“Bolj žal kot ne! Prej sem živela v varnem zavetju teatra, skoraj pravljičnega sveta. Potem pa sem prišla na realna tla, kjer ni kulture, omike, znanja, le cel kup spletk. Na mene so se lepili slave željni ‘wannabeji’, ki so zlivali gnojnico po meni. No, danes jih nikjer ni. Veste, dobrega in kvalitetnega človeka se na sončni strani Alp uniči medijsko, če ne gre profesionalno. Pa ne samo v estradi, tudi v znanosti, gospodarstvu, kulturi, politiki. Kar poglejte nekaj vrhunskih Slovencev, ki so se jim tu zaprla vrata, pa krojijo svetovni vrh vsak na svojem področju: Boscarol, Lešnik (dizajner Mercedesa), Bohinčeva (solistka dunajske državne opere) ... Danes poznam pravila igre, takrat jih žal nisem,”
Alenka

Danes je nazaj v dobri formi

“Veste, moja profesorica, madame Sukis, je vedno rekla, da glas ne odpove tako hitro. Srce se zlomi in avra ugasne. In to se je zgodilo meni. Danes sem nazaj, v dobri formi. Predvsem pa veliko močnejša, bolj modra in neustrašna.”

Dokaz, da ima veliko srce

“Z dr. Metko Zorc sva organizirali izjemno akcijo, s katero sva na smrt bolnemu košarkarskemu reprezentantu Urbanu Gorjancu, ki je bil obsojen na invalidnost in celo smrt, omogočili operacijo srca v Koreji. Danes je državni prvak v košarki. Skupaj s Tanjo Vidic in Sašo Lendero smo organizirali tudi največji humanitarni koncert za postojnsko porodnišnico, z zbranim denarjem pa nakupili 21 postelj in z njimi opremili celoten porodni oddelek. Če zataji politika, smo zato tu ljudje z velikim srcem, mar ne?”

Kako je postala strmolska vrtnica?

“Ko sem prebrala knjigo To noč sem jo videl, v kateri Drago Jančar opisuje žalostni, nečloveški konec Ksenije in Rada Hribarja, je bilo povsem jasno, da bo poroka na gradu Strmol. Naključje je hotelo, da so le nekaj dni pred izmenjavo prstanov našli in izkopali njune posmrtne ostanke. V rokah sem držala Ksenjino pudrnico, ki so jo našli v grobu, in bridko jokala, tudi zato, ker je tudi v smrt odšla z dostojanstvom. To mi je dalo moč, za vse bitke, ki še sledijo!”
Peter Hribar
Članek je bil objavljen v decembrski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta