Kdo bi pri takih davkih potegnil krajšo

Jelka Zupanič
23.07.2018 19:09

Kandidatov za višjo dohodnino je manj kot pol milijona, saj prvega razreda ne bi obdavčili bolj, najvišjega bi ukinili. Toda tudi z maksimalnim priporočenim dvigom dohodnine celotne razlike zaradi znižanja prispevkov srednji sloj z dohodnino ne bi mogel pokriti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Davčni strokovnjaki iz OECD nam priporočajo ukinitev najvišjega dohodninskega razreda, ki je zdaj obdavčen s še predkrizno 50-odstotno stopnjo. V njem je v dohodninskem letu 2016 vsak izmed 3661 zavezancev povprečno plačal kar 46.810 evrov dohodnine. In politika se nikakor ne more dogovoriti, ali je to preveč ali edino prav, saj bogati plačajo pač več dohodnine. Delodajalci bi tako stopnjo že davno ukinili, Janševa SDS tudi, sindikati in Levica nikakor, zdaj pa se zdi s Šarčevo ekipo še najbolj verjetno, da bo politika zbrala toliko energije, da bo stopnjo obdavčitve znižala na od OECD priporočenih 45 odstotkov.
Najnižji razred, s 16-odstotno obdavčitvijo, bi pustili OECD-jevi davkarji pri miru. V njem je bilo v letu 2016 več kot milijon zavezancev ali 70 odstotkov vseh. Vsak zavezanec v prvem razredu je povprečno plačal 196 evrov dohodnine. Največ je bilo tistih z dohodki do minimalne plače, kar 677.877, povprečno je vsak državi tisto leto plačal 14 evrov dohodnine.

Kandidatov za višjo dohodnino pol milijona

Višjo dohodnino, ki naj bi tudi pri nas polnila blagajne bolj kot prispevki, bi tako lahko v prihodnje zaračunali manj kot pol milijona zavezancem iz spodnjega in zgornjega srednjega sloja. Tistim iz sedanjega drugega, tretjega in četrtega razreda. Tem naj bi država pobrala več, scenarijev, koliko več, ponuja OECD kar nekaj in tudi različni so. A ob znižanju prispevkov delojemalcem za pet odstotkov, socialni kapici pri 3,5-kratniku povprečne plače, kar bi znižalo prispevke za 106 milijonov evrov le odstotku najbogatejših, in priporočeni najvišji 45- odstotni stopnji dohodnine v četrtem razredu, bi ob enoodstotnem dvigu obdavčitve država pobrala omenjenim zavezancem 35 milijonov evrov več. Če bi dvignili obdavčitev v teh razredih za dve odstotni točki, bi zbrali dodatnih 71 milijonov evrov. Če za tri, 106 milijonov evrov, v primeru štiriodstotnega dviga dohodninske stopnje pa bi se nabralo 146 milijonov evrov dodatne dohodnine. Lani je država pobrala 2,3 milijarde evrov dohodnine. Vsekakor bi bila taka zvišanja dohodnine premalo, saj bi proračun zbral precej manj, kot bi državo stalo znižanje prispevkov za socialno varnost.

Velika davčna rezerva v 9,5-odstotnem DDV

Nato bi iskali politiki naprej morebitne še manjkajoče davke, vse dokler se ne bi računica izšla. Morda s še večjo obdavčitvijo kapitalskih dobičkov, za katere plačamo zdaj 25 odstotkov dokončnega davka. Pa z novim nepremičninskim davkom, ki bi lahko po mnenju OECD prinesel namesto zdajšnjih okoli 220 milijonov evrov tudi 670 milijonov evrov ali trikrat toliko kot zdaj nadomestila za stavbno zemljišče. Ali celo štirikrat več, če bi posnemali državo OECD, ki pobere največ nepremičninskega davka med vsemi v omenjeni družini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta