Kinematografija: Investicija v laserski projektor se splača

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.05.2023 07:10

V Mariboxu imajo za prikaz filmov v dvorani 5 po novem laserski projektor. Ta ima v primerjavi s klasičnimi projektorji, ki uporabljajo žarnice, veliko prednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Laserski projektor Nec.
Gregor Grosman

Projektor, družba za kinematografske storitve, ki upravlja mariborski kino Maribox, je prvo izmed svojih kino dvoran opremila z laserskim projektorjem. Direktor družbe Stipe Jerić nam je povedal, da so se za zamenjavo odločili iz več razlogov, predvsem pa zato, ker ima nova tehnologija v primerjavi s staro veliko prednosti. Najpomembnejša je manjša poraba električne energije, ki pomeni največji strošek.

Gregor Grosman

Po zunanjosti se ohišje novega laserskega projektorja od obstoječih ne razlikuje, smo pa takoj opazili, da iz naprave ne štrli debela cev. Ta pri klasičnih modelih zagotavlja odvajanje toplote, laserska tehnologija pa ne zahteva tako intenzivnega hlajenja. Amortizacijska doba projektorja je približno deset let, laserja za dvorano 5 so kupili nekoliko pred planom, in to z namenom preizkusa tehnologije. "Rekli smo, da prvega nabavimo, da dobimo izkušnje. Verjetno bomo naslednjič kupili kar tri, zato da bodo vse srednje velike dvorane posodobljene."

Gregor Grosman

Nabavna cena laserskega projektorja je visoka, vendar so bistveno nižji stroški vzdrževanja in obratovanja. Nasprotno je pri klasičnih projektorjih nabavna cena nižja, a pozneje stroški rastejo z žarnicami in filtri, ki jih je treba menjavati. Prednost laserskega je tudi ekološka, saj se z njegovo uporabo zmanjša količina odpadnih ksenonskih žarnic, poraba energije v primerjavi s klasičnim pa je pol nižja. Zanimivo je, da ločljivost projicirane slike za kino ni ključnega pomena, saj so redki filmi v 4K, večina jih je predvajanih v 2K, je pojasnil Jerić. Filmov v 8K ne zagotavljajo niti večje hollywoodske produkcije. Film, predvajan z laserskim projektorjem, odlikujejo visok barvni kontrast, višja svetilnost in boljša ostrina slike.

Gregor Grosman

Imajo laserski projektorji tudi kakšno slabost? "Zaenkrat minusov nismo odkrili," zatrdi sogovornik. Obstajajo različne tehnologije laserjev, pri določenih modelih je treba, ker je laserski žarek tako močan, prilagoditi platno. Treba je narediti novo konstrukcijo zanj, tako imenovani rocker, ki platno ves čas trese, da žarek ni usmerjen na isto pozicijo. V Mariboxu so se odločili za laser, ki ne zahteva takšne prilagoditve. 

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta