Legenda, ki je krstila Halo Tivoli, bi danes praznovala 116 let

Denis Živčec Denis Živčec
03.08.2017 12:54

Louis Armstrong, Gospod Džez, bi danes praznoval rojstni dan. Četudi bi sam trdil, da datum ni pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Louis Armstrong je kot trobentač in pevec svoje ime zapisal na več kot tisoč plošč, tako solističnih kot tistih z najboljšimi glasbeniki svojega časa. Poznali so ga predvsem po njegovem solističnem izvajanju džeza, v življenju pa je izdal več albumov. Bil je prvi pomembnejši solist, ki se je proslavil skozi džez in hkrati postal eden najvplivnejših glasbenikov v zgodovini. Kariero je začel kot trobentač in z leti pridobil veliko virtuoznosti. Bil je vizionar, ki je trobenti in džezu podal nove dimenzije. Deloval je od leta 1919 do leta 1971. Videti je, da je o Louisovi blesteči usodi odločal že datum njegovega rojstva. Velikokrat je dejal, da se je rodil 4. julija 1901 v New Orleansu, saj je 4. julij največji ameriški državni praznik, leto 1900 pa je začetek stoletja, v katerem so ZDA postale politična, gospodarska in kulturna velesila. Šele sredi 80. let prejšnjega stoletja so odkrili, da se je dejansko rodil 4. avgusta 1901.


Dedkov revolver in poboljševalnica


Večino mladosti je Armstrong preživel pri babici v New Orleansu. V zgodnjih najstniških letih so mu povedali, da je njegova mama zbolela in potrebuje nego. Preselil se je k njej, v ameriško četrt Storyville, imenovano četrt rdečih svetilk. V njihovi ulici je stala plesna dvorana Masonic Hall. Tu je Louis, ki je zasledoval pihalne godbe, slišal vse mestne glasbenike. Glasba ga je vse bolj privlačila in ustanovil je pevski kvartet. Največ so prepevali na ulicah Storyvilla, saj so tam dobivali največje napitnine. Louis je na silvestrovo leta 1912, posebej za to priložnost, prinesel dedov revolver in nekajkrat ustrelil v zrak. Takoj so ga aretirali in poslali v poboljševalnico. Tam ga je vodja poboljševalnice vključil v šolsko pihalno godbo. Louis je najprej igral bobne, nato pa je prijel za kornet in se poučil o pomembnostih igranja. Pri štirinajstih se je lahko vrnil k materi. Ko je zaključil obvezno šolanje, se je začel preživljati s prodajanjem časopisov in premoga, družinski proračun pa je povečeval tudi z igranjem na kornet. Igral je ob spremljavi pianista in bobnarja. Po kakšnem letu igranja je po zgledu zasedbe Brown Skinned Babies, kjer je trobental King Oliver, sestavil in vodil svojo prvo lastno zasedbo.


Satchmo krstil Halo Tivoli


Leta 1923 se je poročil z žensko, ki ga je vpeljala v klasični svet glasbe, Lil Hardin. Svoj prvi solo je odigral na plošči Chimes blue. Leta 1924 si je poiskal mesto prvega kornetista v orkestru Olieja Powersa. Istega leta ga je k sodelovanju povabil tudi Flethcer Henderson. S Hendersonovim orkestrom je posnel več kot 40 solov. Novembra 1925 je Armstrong prvič vstopil v snemalni studio kot vodja lastne skupine, ki jo je imenoval Hot five. To je bila izključno snemalna skupina, saj so javno nastopili le enkrat. Skupaj so ostali dve leti in snemali v glavnem plošče za založbo Okeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta