Mariborski Buffon o pravem: Ogromen je, ko ga vidiš v živo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
01.06.2017 17:27

Jasmin Handanović o svoji ligi prvakov, novem pohodu Maribora na Evropo, Juventusu in Realu ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Liga prvakov. Magični besedi za vsakega nogometaša. Tudi za najizkušenejšega člana NK Maribor. "Najprej pomislim na obdobje, ko smo mi igrali ligo prvakov. Na vzdušje v slačilnici in okoli kluba. Z besedami je to težko opisati. Res je lepo, ko doživiš ligo prvakov," je pogovor začel Jasmin Handanović.

Marsikdo je v sezoni 2014/15 govoril o čudežu. Ste tudi vi uvrstitev v ligo prvakov dojemali kot čudež, uresničitev neuresničljivega?
"Naredili smo velik preskok iz evropske lige v ligo prvakov. Nekajkrat smo mu že bili blizu, dvakrat bi morali preskočiti le še zadnjo oviro. Poleti 2014 se je vse sestavilo, bili smo ob pravem času na pravem mestu, ekipa je bila prav sestavljena, dozoreli smo. Ta uspeh se je moral zgoditi."

Vam je kakšen spomin iz tistega obdobja še posebno drag? Morda gol Marcosa Tavaresa v Glasgowu za vstop v elito, vaša obramba enajstmetrovke Edenu Hazardu?
"Zagotovo Tavaresov gol proti Celticu. Vse, kar je sledilo, je bila nadgradnja. Brez tistega gola ne bi bili tam, kjer smo bili."

Se kdaj, ko sodnik dosodi enajstmetrovko, spomnite, kako vas Hazard, eden največjih mojstrov nogometa, ni mogel premagati?
"Lep občutek je bil. Še toliko bolj, ker mi je to uspelo proti Chelseaju, izjemni ekipi z odličnimi igralci. Seveda se spomnim, a te občutke moram iskati še naprej. Rad bi jih še kdaj doživel."

Takrat je bil vaš nasprotnik Jose Mourinho. Dolgo je podcenjevalno govoril o evropski ligi, v tej sezoni pa zelo prešerno proslavljal naslov prav v tem "drugorazrednem" tekmovanju.
"To je trener, ki je osvojil zelo veliko. Morda se pred časom ni zavedal, da mora narediti korak nazaj, da bi lahko sledila dva naprej. V finalu evropske lige je ekipo Manchester Uniteda popolnoma prilagodil rezultatu. Stavil je na izkušnje in taktiko. Mladi igralci Ajaxa se s tem niso mogli kosati. Mourinhova zrelost se je izrazila."

Maribor si je z naslovom državnega prvaka zagotovil priložnost za nov skok v ligo prvakov. Zdaj je že jasno, da boste tudi vi zraven, podaljšali ste pogodbo. Kako se boste lotili evropskega izziva?
"Dosti igralcev je to že dalo skozi. Vemo, kakšno breme in odgovornost prinaša Evropa. Prva tekma kvalifikacij bo zelo pomembna, kar smo nazadnje spoznali proti Astani. Žreb nas postavlja v vlogo nosilca, a v tem tekmovanju te lahko vsak nasprotnik kaznuje, če nisi pravi. Hitro se lahko kaj zalomi."

Ob koncu sezone Maribor ni ravno blestel.
"Na koncu smo res popustili, a skozi celo prvenstvo smo dokazali, da imamo kvaliteto, znamo igrati na rezultat. En mesec časa imamo. Če bomo to igro malo nadgradili, se zna kaj zgoditi tudi v Evropi."

Lahko slabše igre iz zaključka sezone povlečejo rep, pustijo posledice v naslednjem nogometnem letu?
"Ne. To bomo hitro odpisali, se resetirali. Na zadnjih tekmah glave niso bile več prave. Ko smo potrdili naslov, smo le čakali na dvig pokala. Trener je spremenil ekipo. Če bi bili kompletni, bi bila slika drugačna. Nismo edini, ki se jim je to zgodilo. Köbenhavn je postal danski prvak, nato pa izgubil dve tekmi. To je v človeški naravi. S pritiskom, ki je bil letos toliko večji, ker lani nismo bili prvaki, se ni bilo lahko kosati. Ko smo uresničili cilj, je breme padlo. To se je poznalo na igrišču."

Darko Milanič je večkrat poudaril, da si mora vsak posameznik zastaviti cilje. Na kaj boste vi merili v prihodnji sezoni?
"Želim postati še boljši, pomagati ekipi. Hkrati bom izkušnje, predvsem tiste iz Evrope, prenašal na mlajše igralce, da se čim prej vklopijo v moštvo, spoznajo, kakšne odgovornosti imajo. Vsak se mora zavedati odgovornosti do kluba in soigralcev."

Marcos Tavares je napovedal, da želite vsaj v evropsko ligo.
"Definitivno. Vsaka Evropa, naj bo to evropska liga ali liga prvakov, nekaj prinaša. Dokler je želja, je tudi motiv. Ko si motiviran, si sposoben narediti veliko."

Kar nekaj Slovencev je že pustilo pečat v ligi prvakov, a vratarji ste redki, le štirje. Z Mariborom sta jo ob vas okusila Marko Simeunović in Luka Grešak, med elito redno igra Jan Oblak. Se vratarji težje prebijete med najboljše?
"Zagotovo. Maribor se je le dvakrat prebil. V tujini je lažje, če greš v top klub. A vratarji, ki so v takšnih klubih in redno igrajo, so zelo redki. Malo nas je, težko se je prebiti."

Samir Handanović, vaš bratranec, ni nikoli igral v ligi prvakov, čeprav je eden najboljših vratarjev v Evropi. Ste ga kdaj zbadali zaradi tega?
"Nikoli! Samir se zaveda, da Inter ne naredi preskoka. Mislim, da bo tudi on doživel ligo prvakov. Zbadanja pa res nikoli ni bilo. Na koncu štejejo tudi osebni cilji. Njegovi so zelo visoki."

Real Madrid ali Juventus? Katera ekipa ima več možnosti, da dobi letošnji finale?
"Govorimo o ekipah, ki sta v svoji zgodovini osvojili že vse. Če bi moral izbrati eno, bi več možnosti pripisal Juventusu. V Evropi je imel v zadnjih 20 letih sušno obdobje. Mislim, da bodo Torinčani bolj motivirani. Vsi govorijo, da ima Real najboljši napad, a tudi Juventusov je zelo dober. Odločili bosta dnevna forma in želja. Zagotovo pa ne pričakujem, da bo tekma odprta od prve minute. V finalu odločijo malenkosti, detajli. Juventus je mojster taktike."

Marko Šuler in Mitja Viler sta mi dejala, da vam trenerji pogosto naročijo: zgledujte se po Juventusovi igri v obrambi.
"Seveda bi rad, da igramo v obrambi kot Italijani in da nam še napad steče tako kot njim, haha. Njihova taktična disciplina je res izjemna, v nobenem trenutku ne odstopijo od nje, ne glede na rezultat. Z dobro obrambo zdržiš dlje, vsak nasprotnik slej ko prej popusti, odpre se luknja."

Predvidevam, da za takšno igro le kvaliteta ni dovolj.
"Zagotovo ne. V nogometu je toliko kvalitetnih igralcev, da brez osebne discipline in ekipnega dela ne moreš doseči rezultata. Posameznik lahko reši eno ali dve tekmi, na dolgi rok pa je to nevzdržno."

Ne le dobre branilce, tudi vratarsko legendo ima Juventus. Marsikaj skupnega imata z Gianluigijem Buffonom, oba sta rojena 28. januarja 1978.
"Ja, še otroke sva dobila v istih letih. Stičnih točk je veliko, tudi igrala sva drug proti drugemu, ko sem bil v Italiji. Buffon je velik gospod, velik delavec. Čeprav je malo nižji od mene, je, ko ga vidiš v živo, kar ogromen. Juventus rabi vratarja, ki bo na mestu, ko bo obramba spustila kakšen strel. Pa čeprav se to zgodi le dvakrat ali trikrat na tekmi. V takem klubu mora biti vratar v vsakem trenutku v top formi."

Prav v ligi prvakov ste kazali odlične predstave, dvakrat ste se uvrstili v idealno enajsterico. Evropa iz igralca iztisne več?
"Zagotovo. Ko ima ekipa velik motiv, tudi posamezniki izstopijo. Brez moštvenega duha ne bi bilo mojih dobrih obramb, Tavaresovih in Zahovićevih golov, dobre igre Boharja v Gelsenkirchnu … Skušamo se približati miselnosti iz tiste sezone."

Nagrado ste pobrali tudi letos. Ne sicer v ligi prvakov, so vas pa nogometaši v slovenski ligi izbrali za najboljšega vratarja.
"To je bil eden izmed mojih ciljev. Obramba je delovala res dobro, v idealno enajsterico sta se uvrstila Šuler in Defendi, med nominiranci je bil še Viler. Strokovni štab nas je dobro pripravil, nas povezal v celoto. Ko zadihamo skupaj, smo nepremagljivi. Idealna enajsterica je lepo priznanje, še posebej, ker ga podeljujejo nogometaši. Zdaj mi je uspelo že tretjič. Vesel sem, da sem bil nagrajen za trud."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta