Mizform v KGB-ju: Študijski projekt

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
15.03.2018 15:30

Jazzovske variacije na tradicionalno vzhodnoazijsko glasbo. Virtualno odobravanje, realna ignoranca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poln oder perspektivnih glasbenikov pred porazno praznim avditorijem
Darinko KORES JACKS

Po nastopih na Tajvanu, v ZDA in nekaj evropskih državah je medkontinentalna glasbena zasedba Mizform te dni na obisku v Sloveniji, od koder prihaja eden njenih vidnejših članov, vibrafonist Vid Jamnik. Turnejo je začela s sredinim koncertom v mariborskem klubu KGB.
Če bi sodili po odzivih na internetnih družabnih omrežjih, bi bilo mogoče pričakovati vsaj približno velik interes. A virtualno všečkanje je eno, realnost pa nekaj povsem drugega. Statistika obljudenosti prostora tisti večer je namreč prav porazna. Število nastopajočih na odru: sedem (7); ekipa kluba: pet (5); publika: dva (2) obiskovalca - no, do konca dobro uro trajajočega koncerta, ki se je v pričakovanju vsaj malce večjega obiska začel s kake pol ure zamude, se je od nekod pojavilo še pet (5) "naključnih padalcev". A glasbeniki so vseeno odigrali celoten koncert, rekoč, da jim je ambient tako všeč, da bi to storili tudi pred povsem praznim avditorijem.
Pestra zasedba perspektivnih mladcev - iz Italije prihajata električni baskitarist Pietro Gennenzi in bobnar Pietro Valente, iz Nemčije električni kitarist Patrick Baumann, iz Švedske oziroma z Velikonočnega otoka kitarist Anton Ariki, s Portorika pa kontrabasist Alex Gasser (prvotno napovedani Kitajec Bodee Borjigin, ki igra tradicionalno godalo morin khuur, se turneje ni mogel udeležiti) -, ki jo s tradicionalnimi bambusovimi flavtami vodi Tajvanec Jaison Búo-Shù Whuang, bi si gotovo zaslužila več zanimanja. Njihova glasba temelji na ljudski motiviki severnega dela Kitajske, Mongolije, predvsem pa na tradicionalnem tajvanskem slogu guaahee in njegovih popularnih izpeljavah. A to je le melodična osnova, ki jo glasbeniki z dobro mero duhovitosti radikalno predelujejo v slogu jazzovskih standardov, dixielanda, bluesa, rocka ... in svobodnejših improvizacijskih pristopov, rezultat pa je dokaj inovativno in nadvse tekoče zvočenje. Seveda se pozna, da skupina študentov Berklee College of Music v ameriškem Bostonu ni bila sestavljena z namenom, da bi ostala skupaj za vse večne čase, ampak je bolj študijski projekt. Z dokajšnjo mero gotovosti pa lahko napovemo, da bomo v prihodnje še slišali (za) člane te zasedbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta