Moški umrl štiri leta po ugrizu mačke

M.R.
16.12.2022 17:47

Henrik Kriegbaum Plettner je leta 2018 iz lokalnega zavetišča posvojil mačko in njene mladičke. Ko je premikal enega mladička, ga je ta ugriznil v kazalec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Takoj ni odšel po pomoč, a že nekaj ur pozneje, je to moral storiti, saj mu je otekla roka. Zdravniki so mu dejali, naj počaka še en dan, a je nato končal v bolnišnici Kolding. 

Plettner je tam preživel kar mesec dni, 15-krat so ga operirali, a mu prsta niso uspelo pozdraviti. Zato so mu ga štiri mesece pozneje amputirali. Nesrečniku je poleg tega zelo oslabel imunski sistem, boril pa se je tudi s protinom, diabetesom in pljučnico. Štiri leta se je boril s tem, nato pa je novembra letos umrl pri starosti 33 let.

"Vedeli smo, da je nekaj slabega, ne pa, da je tako hudo. Pojdite takoj k zdravniku, ko vas ugrizne katera koli žival. Ne mislite, da je neškodljivo," je za britanski Daily Mail dejala Plettnerjeva vdova. 

Zakaj je ugriz mačke ali psa lahko nevaren?

Mačji ugrizi in praske, še posebej, kadar so globoki, predstavljajo resno nevarnost. V njih se lahko nahajajo namreč klice in bakterije, ki lahko najdejo pot do krvnega obtoka in razširijo infekcijo po celem telesu. Po besedah Plettnerjeve družine, se zdi, da se je to zgodilo tudi njemu.

Mačke in psi lahko prenašajo bakterije, kot so Capnocytophaga canimorsus, Bartonella henselae in Pasteurella multocida, prav slednja pa naj bi bila glavni vir potencialno nevarnih infekcij, ki jih povzročijo ugrizi hišnih ljubljenčkov. Znano je tudi, da mačke širijo manj navadno kugo. Te infekcije navadno povzročijo samo blažjo bolezen, lahko pa se pojavijo tudi resnejše komplikacije. Hujše infekcije pa se lahko pojavijo pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom ali drugimi zdravstvenimi stanji. 

Kaj storiti, če vas ugrizne pes ali mačka?

Oseba, ki jo je ugriznila mačka, mora nemudoma oprati rano s tekočo vodo in milom, hkrati pa se mora izogniti premočnemu drgnjenju, saj lahko s tem poškoduje okoliško tkivo. Hkrati je treba pritisniti na rano, da se ustavi krvavenje, nanesti antibiotično kremo, če je na voljo, in pokriti rano s sterilno gazo. Nato pa obiskati zdravnika, kolikor hitro je to mogoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta