Na Camino vam ni treba v Španijo, pet poti je speljanih tudi po Hrvaški

Po zgledu romarske Jakobove poti so pet tras Camina speljali po različnih delih Hrvaške, skozi slikovito pokrajino, tako v notranjosti države kot tudi ob morju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krk, Njivice
Shutterstock

Zagotovo ste že slišali za znamenito Jakobovo pot, ki vodi iz različnih smeri v špansko mesto Santiago de Compostela. Že od 9. stoletja se nanjo podajajo romarji iz vsega krščanskega sveta, od začetka 13. stoletja organizirano tudi iz Hrvaške. V sodobnem času prihajajo popotniki na Camino de Santiago z vseh celin, da bi se poklonili relikvijam Kristusovega apostola. Toda hoja po Jakobovi poti je že zdavnaj presegla svoj sakralni pomen, vedno bolj se uveljavlja kot pot k sebi, spoznavanje samega sebe in svojih sposobnosti, ki jih lahko odkrijemo samo v posebnih okoliščinah, ko se umaknemo iz vsakdanje rutine.

S tem namenom je bila leta 2015 na Hrvaškem ustanovljena Bratovščina sv. Jakoba, ki želi obnoviti tradicijo romarskih poti. Do sedaj so na Hrvaškem vzpostavili pet poti, na kratko imenovanih kar Camino. Podobno kot originalna pot v Španiji so tudi hrvaški Camini označeni z rumenim simbolom puščice na modrem polju. Nekatere je mogoče prehoditi v treh dneh, druge v petih, šestih ali sedmih. Seveda pa lahko trajanje poti prilagodite svojim željam in sposobnostim, saj so vse trase natančno opisane in označene v spletnih vodnikih. Na poti si lahko pomagate z GPS-datotekami in številnimi koristnimi nasveti na spletni strani.

Vseh pet odsekov predstavljamo podrobneje:

      1. Camino Banovina je s 76 kilometri primerna izbira za manj izkušene popotnike. Pot vodi skozi manj znane kotičke Hrvaške, po nekdanji meji med cesarstvi, mimo očarljivih mest, kot so Sisak, Petrinja in Glina, skozi mirne vasi in čudovite gozdove.

Sisak, Stari grad
Bojan Haron Markičević

      2. Camino Imota vodi popotnika skozi Dalmatinsko Zagoro, skozi slikovito naravo z znamenitostmi, kakršni sta Modro in Rdeče jezero, ter mimo kulturno zgodovinskih spomenikov, med katerimi so številni starodavni sakralni objekti, pa tudi tako imenovana Zelena katedrala v Proložcu.

Imotski, Modro jezero
Ivo Biočina

      3. Camino Krk, dolg 150 kilometrov, je najbrž najbolj znani del Jakobove poti na Hrvaškem. Trasa obkroža skoraj ves otok in je deloma speljana ob morju, ponekod pa tudi po notranjosti. Povezuje vse večje kraje na tem priljubljenem kvarnerskem otoku – Krk, Porat, Malinsko, Njivice, Omišalj, Baško in Punat – vodi pa tudi skozi manj znane vasi in po gozdnih cestah.

Vrbnik, otok Krk
Ivo Biočina

      4. Camino Podravina  je s 160 kilometri najdaljši hrvaški odsek Jakobove poti. V sedmih dneh popotniki prehodijo dobršen del podeželja severne Hrvaške v smeri od vzhoda proti zahodu, od Ferdinandovca do Ludbrega, in spoznajo zaklade kultrne dediščine. Na ravnici Drave se srečajo celo s peščenimi sipinami, ki dajejo pokrajini edinstven videz.

Drava
Goran Šafarek

       5. Camino Šibenik je čudovita obalna Jakobova pot, speljana po sredozemski pokrajini, mimo nasadov oljk, vinogradov, s pogledom na plaže in jadranske otoke. Pot se začne v Marini in vodi proti severozahodu, tudi skozi Šibenik z znamenito katedralo sv. Jakoba, ter se zaključi v Pirovcu.

Šibenik, katedrala sv. Jakova
Zoran Jelača

Poleg opisanih petih tras je na Hrvaškem načrtovanih še več odsekov Jakobove poti, na primer Camino južne Istre in Camino otoka Brača. Že zdaj pa vas čaka več kot dovolj kilometrov, na katerih se lahko naužijete svežega zraka, se poglobite vase in za nekaj dni pozabite na vse drugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.