Na tone v naravo odvrženih odpadkov

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
05.04.2018 20:01

Organiziranega spodnjepodravskega čiščenja okolja letos ne bo, saj se bodo v nekaterih občinah pridružili globalni jesenski akciji, nekateri pa bodo čistili sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že leta prostovoljci skrbijo za urejeno okolico gradu Borl. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na pobudo Ekologov brez meja bo Ptuj letos sodeloval v globalni akciji čiščenja okolja, ki bo 15. septembra. Organizirane spomladanske akcije tako v ptujski mestni občni ne načrtujejo, pravijo pa, da je zaželeno, če se bodo skupine občanov in društva vseeno odločili za čiščenje okolja v svoji soseščini.

Jeseni so smeti bolj skrite

Vsakoletne spomladanske čistilne akcije je Mestna občina Ptuj organizirala zadnjih 20 let, vse od leta 1997, v letih 2010 in 2012 so se pridružili akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, letos, kot že napovedano, bo akcija tretjo soboto v septembru. "Ekologi brez meja dodajajo, da je bil datum čistilne akcije skrbno izbran, da se mu bo lahko pridružilo čim večje število držav," je na nedavnem kolegiju županov s Ptujskega pojasnila Alenka Korpar, direktorica Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju, in pozdravila vsakršno spomladansko čiščenje okolja. Župani s Ptujskega so namreč podvomili o skrbni izbiri datuma akcije, češ da je v zgodnji jeseni narava še tako živa, zelena in prerasla z zelenjem, da v naravo odvrženih smeti ne bo videti in zato čistilna akcija ne bo imela učinka, kot ga ima spomladansko urejanje okolja.
Lansko pomlad, ko je v širši akciji čiščenja okolja na Ptujskem sodelovalo pet občin, poleg ptujske mestne občine še občine Videm, Destrnik, Dornava in Hajdina, v večini drugih pa so izbrali svoje dneve za spomladansko čiščenje, so prostovoljci v samo nekaj urah zbrali 19.500 kilogramov odpadkov, od tega 780 mešanih komunalnih odpadkov. Največ kosovnih odpadkov so lansko pomlad zbrali na območju občine Hajdina, kar dobrih 6000 kilogramov, najmanj, 540 kilogramov, pa v dornavski občini. Mestno občino Ptuj je organizacija lanskega spomladanskega čiščenja z zbirnimi mesti v vseh četrtnih skupnostih stala dobrih 2523 evrov, le nekaj evrov več je stala organizacija akcije pred dvema letoma, v letu 2015 pa je bilo za čistilno akcijo porabljenih skupaj 3246 evrov. Udeleženci akcije so se po opravljenem delu običajno zbrali na ptujski Ranci, kjer so se družili in v dobrih časih tudi pomalicali.

Jutri čiščenje v Markovcih, Kidričevem ...

V občinah Markovci in Kidričevo pa še kje bodo spomladansko akcijo čiščenja okolja organizirali to soboto, ko bodo tudi aktivnosti v okviru Dneva za spremembe. "V Markovcih spomladansko čistilno akcijo organiziramo že leta dolgo, odziv vaščanov je vselej dober. Zbori prostovoljcev bodo v vseh devetih vaseh in na enajstih zbirnih mestih. Poskrbeli bomo tudi za takojšen odvoz zbranih odpadkov v naš zbirni center odpadkov v Obrtni coni Novi Jork. Vabilo so prejela vsa naša gospodinjstva in prepričani smo, da ob cestah, obronkih gozdov in na podobnih krajih nekaj časa ne bo videti smeti, ki jih v naravo odvržejo nemarni občani, še večkrat pa tisti, ki skozi naše kraje potujejo," meni Marinka Bezjak Kolenko, direktorica občinske uprave Markovci, kjer so za sanacijo divjih odlagališč v letošnjem proračunu rezervirali 3000 evrov.
Čistili bodo tudi prebivalci Kidričevega, kjer vabijo na 14 zbirnih mest. "Kako bo potekalo jesensko čiščenje, še ne vemo, pa smo sklenili počistiti pred svojim pragom tudi to pomlad, saj ne gre, da bi gledali vse te smeti in odpadke v naravi," razlaga Damjan Napast, direktor kidričevske občinske uprave. Dodaja, da bodo udeleženci akcije dobili tudi malico.
"Sobotni akciji se pridružujejo tudi naši učenci in v središču Cirkovc bo po opravljenem delu tam okoli poldneva še velika dobrodelna prireditev Dan za spremembe, na kateri bodo sodelovali naši šolarji in nekateri gostje, veseli pa bomo tudi dobrodelnih prispevkov, ki jih bomo namenili v šolski sklad naše šole," napoveduje Ivanka Korez, ravnateljica OŠ Cirkovce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta