Nekemične zasvojenosti: Digitalne tehnologije določajo način odraščanja

Vsebino omogoča NIJZ Vsebino omogoča NIJZ
11.05.2024 06:00

Kdaj tvegamo, da zapademo v tako imenovano nekemično zasvojenost, boste izvedeli na Festivalu duševnega zdravja 15. maja 2024 od 10. do 18. ure pred stadionom Ljudski vrt v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visoko tveganje za zasvojenost z internetom raziskave zaznavajo pri mlajših uporabnikih. 
Profimedia

Uporaba digitalnih naprav je v zadnjih letih močno narasla pri vseh generacijah, tako v Sloveniji kot po svetu. Vsesplošna uporaba pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih digitalnih naprav, preko katerih dostopamo do interneta, je spremenila način našega druženja, informiranja, izobraževanja, dela in preživljanja prostega časa. Digitalnim tehnologijam so vse bolj zgodaj in v vse večji meri izpostavljeni tudi otroci in mladostniki, zato pomembno določajo način njihovega odraščanja in razvoja. Enostaven in neprekinjen dostop do raznovrstnih in privlačnih spletnih vsebin v obliki objav na družbenih omrežjih, videoiger, iger na srečo in drugih spletnih platformah otroke, mladostnike in tudi odrasle pogosto spodbuja k prekomerni rabi. Zaradi nagrajujočega učinka digitalnih vsebin na možgane uporabnikov se pri nekaterih postopoma razvijejo tudi znaki zasvojenosti. Prekomerna raba digitalnih tehnologij in zasvojenost lahko imata številne negativne učinke na zdravje in blagostanje posameznika – tveganje za razvoj duševnih motenj (na primer depresije, anksioznosti), težave in poslabšanje funkcioniranja na pomembnih življenjskih področjih, kot so spanje, telesna aktivnost, šolske in službene obveznosti, kakovostno prehranjevanje, socialna interakcija, pri mlajših otrocih pa obstaja tudi tveganje za različne razvojne zaostanke (na primer pri govornem, socialno-čustvenem, motoričnem razvoju) in vedenjske težave.

Po podatkih Nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 lahko visoko tveganje za zasvojenost z internetom prepoznamo pri 6,4 odstotka slovenskih uporabnikov interneta, starih od 15 do 64 let. Pri tem je ključno poudariti, da je ta delež znatno višji pri mlajših (15–19 let), in sicer 17,1 odstotka. Med različnimi spletnimi vsebinami po pogostosti prekomerne rabe v zadnjih letih izstopajo uporabniki družbenih omrežij. Po nedavnih podatkih slovenske raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC) iz leta 2022 lahko pri 8,9 odstotka slovenskih mladostnikov, starih 11, 13, 15 in 17 let, prepoznamo znake problematične rabe družbenih omrežij. Ta delež je višji pri dekletih (10,6 odstotka) kot pri fantih (7,1 odstotka).

Če so težave in stiske velike, je pomembno pravočasno poiskati pomoč. Na strani nacionalnega programa MIRA (zadusevnozdravje.si) je na voljo mreža virov pomoči, kjer lahko z interaktivnim iskalnikom poiščete obliko pomoči ali podpore, ki najbolje ustreza vašim potrebam in geografski lokaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta