Neverjetni 16-letni Hrvat: Med raziskovanjem odkril že tri pomembna arheološka nahajališča

A.L.
09.03.2023 12:37

Oče Željan je podvodni ribič, ki s seboj rad vzame tudi sina. Ta medtem raziskuje in je pri tem, kot kaže, nadvse uspešen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hrvaški portal Morski.hr piše o 16-letnem Kristijanu Gligori, ki ima doslej tri uradno priznana arheološka odkritja. S prvim odkritjem se je lahko pohvalil pri komaj 14 letih, sledili sta še dve. Hrvaški portal piše, da ne gre za naključje, pač pa pravi mladi talent.

Do prvega odkritja je prišel v paškem zalivu Girenica, kjer je našel starodavno obalo. Njegovo odkritje sta prepoznala restavratorski zavod in dr. Irena Rossi z Univerze v Zadru. 

Kot še piše portal, je 16-letnikov oče Željan podvodni ribič, ki s seboj rad vzame tudi sina. Ta medtem raziskuje in je pri tem, kot kaže, nadvse uspešen. Poleg obale je Kristijan odkril še starodavno ladjo, kasneje pa še starodavno "bazo" na rtu Mišnjak pri istoimenskem otočku. Strokovnjaki iz restavratorskega zavoda so potrdili, da je bilo prijavljeno celotno najdišče rta in otočka Mišnjak, medtem ko podvodni del do zdaj ni bil raziskan, zato je Kristijanova najdba izredno pomembna. "Glede na dimenzije  najdbe lahko potrdimo, da je šlo za pomembno starodavno 'bazo' pozne bronaste dobe."

Kristijanov talent so odkrila tudi številna podjetja, ki kot pokrovotelji sodelujejo z mladim raziskovalcem in mu s podarjenimi pripomočki pomagajo do novih odkritij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta