Noah Charney: Ubogljivost sama po sebi ni pozitivna

Maša Ogrizek
01.10.2017 06:34
Ameriški pisatelj in zgodovinar je nedolgo tega izdal zbirko humorno obarvanih esejev Slovenologija, v kateri odstira majhne in nekoliko večje kulturne razlike, ki Slovenijo - nad katero je naravnost navdušen - ločijo od Združenih držav Amerike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Noah Charney
Miran Juršič
Omenili ste mi, da denimo Mladine še ne razumete v celoti, z veseljem pa prebirate revije, kot so Obrazi. Tudi zato, ker veliko “slavnih” osebnosti, ki so v njih predstavljene, osebno poznate. V Združenih državah Amerike je kaj takega za “navadnega smrtnika” nepredstavljivo.
Vladu Kreslinu
Vaš oče je psihiater. Pr nas velja - tudi zaradi filmov Woodyja Allena in pogovornih oddaj Oprah Winfrey - kulturni stereotip, da ste vsi Američani “na terapiji”.
V Sloveniji je (prekomerno) pitje alkohola družbeno sprejemljivo. Obstaja celo določen socialni pritisk, saj velja, da če ne piješ - posebno moški - nisi dovolj kul.
Včasih ste veliko potovali, zdaj ste se z družino ustalili v Kamniku. Ali kdaj pogrešate velika mesta, potepuško življenje?
Ste oče dveh deklic. Kako vidite slovenske očete v primerjavi z ameriškimi?
Ste opazili še kakšne pomembne razlike, kar se tiče družinskega življenja?
Kot ste omenili, je pri nas nekaj povsem običajnega, če živiš v istem kraju ali celo v hiši s starši. Morda zato obstaja veliko strupenih vicev o taščah. Vi ste svoji posvetili knjigo.
Ste opazili kakšne pomembne kulturne razlike, kar se tiče vzgoje otrok? Veliko tujcev se spotakne ob našo besedo “priden”, s katero pogosto pohvalimo svoje otroke.
Tudi v Ljubljani predavate. Učite tega pristopa tudi naših študentov?
To je veliko bolj enakovreden odnos kot v Sloveniji.
Cel intervju lahko preberete v septembrski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta