Običajno so zaradi njih ustavljali promet, letos jih je občutno manj in še zamujajo

Va
19.02.2024 15:26

Izjemno suho vreme je prestavilo prav posebno vsakoletno selitev, po kateri je znamenito to avstralsko območje v Indijskem oceanu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsako leto enkrat so na Božičnem otoku, avstralskem ozemlju v Indijskem oceanu, priča izjemnemu pojavu, ko otok preplavijo milijoni rdečih rakov, ki se selijo v morje, da bi se parili. 

Letos je prvič, da se ta množična selitev dogaja šele v februarju, pa še manjša je kot običajno, kar vse pripisujejo izjemno suhemu vremenu.

Na Božičnem otoku, ki je v velikem delu razglašen za nacionalni park, živi več kot sto milijonov rdečih rakov in so zaščitena vrsta.

Običajno njihov premik v morje celo prekine promet na otoku, letos pa je ta migracija iz notranjosti v ocean občutno manjša. Kot rečeno, to povezujejo z izjemno suhim vremenom: v zadnjih 12 mesecih je na tem območju padla komaj polovica povprečne količine padavin, zaradi česar je Božični otok trenutno bolj podoben puščavi.

Ko je paritev opravljena, samice rdečega raka ostanejo blizu morja, da bi izlegle jajca, samci pa se vrnejo v notranjost.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta