Odkrivanje skritih povezav

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
26.10.2017 16:37

Za začetek kontinuiranega kulturnega projekta nastopa legendarne beograjske glasbene skupine Odjila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odjila v Mariboru ne predstavlja le svoje glasbe, ampak tudi čare mesta, od koder prihaja.
Andrej Petelinsek

Kaj imata skupnega Maribor in Split? Najbrž še marsikaj, a znani organizator kulturnih dogodkov Boris Šinkovič izpostavi dejstvo, da so eno najstarejših knjigarn v dalmatinski prestolnici odprli Judje mariborskega porekla, tako imenovani Marpurgi oziroma Morpurgi. Kaj imata skupnega Maribor in Beograd? Seveda še marsikaj, a med drugim tudi občinski praznik na isti dan, 20. oktobra. Maribor ga praznuje v spomin na prvo pisno omembo mesta v listini iz leta 1164, Beograd pa na osvoboditev izpod nacistične okupacije leta 1944, pri kateri je ključno vlogo odigrala sovjetska Rdeča armada.
No, pa imamo še navezavo na največji slovanski narod, Ruse. Tudi v ruski popularni glasbi pa - kot v Srbiji in še marsikje - imajo pomembno vlogo Romi. Najbrž se še marsikdo spomni slavnega sovjetskega filma Cigani letijo v nebo, ki ga je leta 1975 po literarni predlogi Maksima Gorkega posnel moldavski režiser Emil Loteanu. Prav ta film je močno povečal zanimanje za romsko glasbo in tudi filmsko tematiko Romov po vsem svetu, tudi v takratni Jugoslaviji. Leta 1982 so v Beogradu mladi glasbeniki - zanimivo pri tem je, da večinoma niso romskega porekla - ustanovili skupino Odjila, eno prvih te vrste na Balkanu, ki igra in poje pesmi ruskih Romov in lastne skladbe na njihovi osnovi. Skupina, ki nastopa po vsem svetu, torej prav letos slavi 35-letnico delovanja, seveda tudi s koncerti po nekdanji skupni državi. Pred tremi dnevi so napolnili zagrebško dvorano Vatroslav Lisinski, včeraj pa so v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti opoldan pripravili tiskovno konferenco, zvečer pa komorni promocijski koncert, ki napoveduje njihov veliki koncert v dvorani Union 30. novembra. Kot so povedali člani skupine, jih na Maribor, kjer so nazadnje nastopili v Slovenskem narodnem gledališču pred dvema desetletjema, vežejo lepi spomini.
A bolj od samega koncerta je pomembno to, da označuje začetek trajnega projekta kulturnega in turističnega povezovanja Maribora z drugimi mesti. Tudi na osnovi skritih in praktično neznanih povezav. Pri izvedbi projekta, ki ga je zasnoval Boris Šinkovič, bodo sodelovali Mestna občina Maribor, njena javna podjetja ter Zavod za turizem in partnerji v drugih mestih. Sprva seveda predvsem tistih, ki so že prijateljsko povezana ali pobratena z Mariborom, v sklopu slovesnosti ob stoletnici bojev za severno mejo pa tudi z območja nekdanje Kraljevine SHS, ki ji je general Rudolf Maister s svojimi borci priključil slovensko Štajersko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta