(ODZIVI) Tilen Klugler: Prednik in Stojanovič sta vredna zaupanja

Kako rezultate parlamentarnih volitev vidijo župani in kakšno sodelovanje z novo oblastjo si obetajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tilen Klugler
Jasmina Detela

Tilen Klugler, župan Slovenj Gradca: "Čeprav je volilna udeležba dobra, bi glede na vse aktivnosti pričakoval še višjo. Rezultati so pričakovani, je pa presenečenje, da je stranka Roberta Goloba pobrala toliko mandatov tudi drugim strankam. Bo pa to po moji oceni za delo vlade veliko lažje in bolj enostavno. Ljudje se vedno prav odločijo, verjamem, da so se tudi zdaj. Ekipi želim veliko uspeha pri vodenju države in pričakujem dobro sodelovanje. Vesel sem tudi, da je Koroška dobila dva poslanca, še posebej, da je izvoljen moj sodelavec na mestni občini Dušan Stojanovič, katerega kandidatura je bila na mestu. Da je vreden zaupanja, so prepoznali tudi volivci. Enako velja za Janija Prednika, s katerim smo že doslej dobro sodelovali, in verjamem, da bomo tudi v bodoče."  

Saša Arsenovič, župan Maribora: "Prepričljiva zmaga Gibanja Svoboda pomeni, da so si ljudje želeli sprememb in so volili svobodo. Čestitam vsem izvoljenim mariborskim poslancem. Verjamem, da bomo z vsemi sodelovali vsaj tako dobro kot s prejšnjo sestavo, ki se ji tudi zahvaljujem. Izzivi vseh nas so strukturne spremembe, ki bodo zmanjšale decentralizacijo države, ta pa mora lokalnim skupnostim zagotoviti vsaj toliko denarja, kot jim nalaga obveznih nalog. V primeru Maribora govorimo o razkoraku med 10 in 20 milijoni evrov na leto, kar tudi vpliva, da se 20 tisoč ljudi iz regije vozi na delo v Avstrijo. Ključni izzivi odnosa občine z državo so še dokončanje že začetega prenosa upravne enote v Probanko s ciljem koncentracije vseh služb na dveh točkah v mestu, nadaljevanje projekta Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) in podpora Partnerstvu za Pohorje, kjer smo povezali 19 občin v štajerski, savinjski in koroški regiji. Maribor postaja mesto priložnosti in verjamem, da bomo z novo vlado ta potencial mesta in regije še nadgradili."

Peter Misja, župan Podčetrtka: "Ni dovolj, da delaš. Moraš se tudi primerno obnašati. Tako bi na kratko komentiral volilni izid. Bistvo je, da je bilo potrebno v tem času, ki ni bil lahek, izpeljati mnogo neljubih ukrepov, ki jih ljudje niso sprejeli. Ljudje si želijo normalnega življenja, a morda tudi sedaj ne bo nič kaj bolj normalno življenje. V okviru Skupnosti občin Slovenije smo iskali odgovore od vseh strank in glede na to mislim, da bo vlada še naprej spoštovala lokalne skupnosti. In s tem, ko govorim o spoštovanju, govorim o povprečnini in financiranju občin. Zelo si želim, da končno uredijo celotno javno upravo, ker tu je na mnogih področjih pravi pogreb. Sicer pa, svet se vrti hitreje naprej, kot si kdo misli. S kopico problemov, težav in kopico sicer lahko rešljivih zadev, ampak mnogokrat zaradi politike nerešljivih." 

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj: "Izida včerajšnjih parlamentarnih volitev ne želim komentirati, dajmo novoizvoljenim nekaj časa, vsem izvoljenim pa čestitam za dosežene rezultate. Obetam si dobro sodelovanje, tako kot do sedaj, z vsemi poslanci na Ptujskem in tudi širše ter z novo vlado, ko bo imenovana."

Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota: "Z rezultati volitev sem zadovoljen predvsem zaradi tega, ker bo vlada, ki jo je napovedal zmagovalec volitev, vključevala tudi Socialne demokrate, ki jih zastopam tudi sam kot župan Mestne občine Murska Sobota. Čestitam izvoljenim poslancem in pričakujem, da bo z njihovo pomočjo regija še naprej zasledovala svoje razvojne cilje ter dohitela ostale regije, za katerimi že leta zaostaja. Pričakujem, da bo nova vlada čim prej sprejela operativni program, ki bo odražal potrebe lokalnih skupnosti s projekti v novi finančni perspektivi. Projekti Mestne občine Murska Sobota, ki so že v teku, bodo zaključeni do leta 2023. Čaka nas še gradnja vzhodne in zahodne obvoznice, prav tako projekti, za katere smo dogovorjeni z direkcijo za infrastrukturo, in pa športni objekti v okviru posodobitve športne infrastrukture v Fazaneriji. Vlada mora v največji možni meri zmanjšati birokratske ovire za umeščanje infrastrukturnih objektov v prostor." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta