Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje

. .
03.09.2024 11:43

V okviru kampanje #PlantHealth4Life posajenih več kot 560 rastlin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Robin, ljubiteljski botanik, na Instagramu poznanim kot Botanist by heart
Miha Fras

Rastline skrbijo za delovanje ekosistemov, čistijo zrak in predstavljajo več kot 80 odstotkov naše hrane. Zato je pomembno, da so o njihovem pomenu za življenje ozaveščene različne generacije, tudi najmlajši. V okviru kampanje #PlantHealth4Life je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) organizirala že drugi dogodek, na katerem je eden najbolj priljubljenih ljubiteljskih botanikov pri nas vodil delavnico sajenja rastlin. Skupaj z obiskovalci obeh dogodkov so jih presadili več kot 560.

Miha Fras

Zadnji dan poletnih počitnic je UVHVVR že drugič letos v okviru kampanje #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) organizirala dogodek namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja zdravja rastlin. Na 39. Čarobnih dnevih v Arboretumu Volčji Potok je v sodelovanju z Janom Robinom, ljubiteljskim botanikom, na Instagramu poznanim kot Botanist by heart, družinam predstavila, zakaj je pomembno, da rastline ohranjamo zdrave.

560 lončkov nosi pomembno sporočilo

Delavnico sajenja rastlin je UVHVVR organizirala v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA), in sporočilo kampanje na zabaven način približala najmlajšim obiskovalcem dogodka. Otroci so preko ustvarjalnih delavnic in s sajenjem zelišč pridobili znanje, ki so ga lahko kasneje preverili v nagradnem kvizu o ohranjanju zdravja rastlin. »S kampanjo smo uspeli doseči različne generacije in prenesti pomembno sporočilo po vsej Sloveniji. Zadnji dan pred začetkom novega šolskega leta smo izkoristili za to, da družinam predstavimo ključno vlogo rastlin in kako zanje skrbeti, da bodo ostale zdrave,« so sporočili z UVHVVR. Družine so domov odnesle unikatno poslikane lončke z dišečimo zelišči, ki nosijo tudi pomembno sporočilo.

K ohranjanju zdravja rastlin lahko prispevamo vsi

Nasvete o skrbi za rastline je ponovno delil Jan Robin in obiskovalcem pokazal, kako pravilno skrbeti za rastline: »Pomembno je, da že otroke naučimo o pomenu zdravja rastlin za naše življenje kot tako, saj niso le ključni del naše prehrane, temveč imajo tudi pomembno vlogo v vseh vidikih našega življenja. Vesel sem, da sem lahko v okviru te kampanje z mnogimi obiskovalci delil svoje veselje do rastlin ter prispeval k širjenju znanja o njihovem zdravju.«

Miha Fras

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.