Panika v Splitu: V ribarnici našli invazivno vrsto ribe, strokovnjaki opozarjajo, da ni užitna

M.R.
04.12.2023 15:53

V Jadranskem morju se zaradi globalnega segrevanja naseljuje vse več invazivnih vrst rib. Strokovnjaki so pojasnili tudi šokantno najdbo v splitski ribarnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hrvaški morski biolog Petar Kružić, sicer profesor na Naravoslovni-matematični fakulteti v Zagrebu, je za televizijo N1 komentiral posledice segrevanja morja. Dejal je, da gre za težavo, ki se pojavlja že od konca 90. let prejšnjega stoletja, povzroča pa množično smrtnost organizmov. "To se je dogajalo že prej, a trend ni bil stalen. Morje se segreva, termoklima se pomika vse globlje. Pred 30 leti je bila na 25 metrih, zdaj gre tudi do 45 ali 50 metrov v juliju, avgustu in septembru," je povedal. 

Najbolj so na udaru skoraj dvakrat višjih temperatur sesilni organizmi, ki ne morejo pobegniti na večje globine tako kot ribe.  Če bi bile temperature višje le nekaj dni, to ne bi predstavljalo takega problema, ker pa so v Jadranskem morju tako visoke temperature tudi več kot mesec dni, prihaja do množičnih smrtnosti. 

"To so vrste gorgonij, spužev, koral in mahov. Preživele bodo le tiste, ki bodo na globini 50 metrov ali globlje," je pojasnil Kružić. Opozoril je, da stanje v Jadranskem morju trenutno ni dobro, pri čemer je imel v mislih težavo z invazivnimi vrstami, ki prihajajo zaradi segrevanja morja. Levja riba, gre za strupeno vrsto, bi lahko kmalu postala avtohtona vrsta v Jadranskem morju. Ta vrsta je tudi zelo požrešna in predstavlja veliko nevarnost za endemične vrste v Jadranskem morju.

V Splitu našli napihovalko

Kružič pa je komentiral tudi najdbo invazivne ribe napihovalke v zaboju z ribami v splitski ribarnici, kar je povzročilo paniko v Splitu. "Govora je o strupeni vrsti napihovalke, ki ima v sebi strup tetradotoksin. Take ribe ne bi smeli uživati. Ko se počutijo ogrožene, se napihnejo," je povedal. 

Najdbo te ribe so komentirali tudi na splitskem Inštitutu za oceanografijo in ribištvo. "Govora je o relativno novem prebivalcu našega morja, prišla je z območja vzhodnega tropskega Atlantika, verjetno zaradi segrevanja našega morja. Čeprav te vrste ne obravnavamo kot strupene, pa pozornost ni odveč. V Jadranu so bile namreč opažene tudi druge vrste iz družine četverozobk (Tetraodontiformes, op.a.), nekatere, kot je srebrnoproga četverozobka (lat. Lagocephalus sceleratus), pa so izrazito toksične. Ne uživajte katerihkoli četverozobk ali napihovalk, previdnost ni nikoli odvečna," so dejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta