Pet nasvetov za kakovostne priprave na porod: Otrok in mama naj bosta tim

Priprave na porod in poporodno obdobje se lahko začnejo že takrat, ko ženska ugotovi, da je noseča, saj bo tako pred prihodom otroka bolj pomirjena in se bo lažje vživela v novo situacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi način ležanja vpliva na položaj plodu v maternici, s tem pa na potek poroda.
Canstockphoto

1. Kako obdržimo fizično kondicijo, moč za porod in nego novorojenčka

Vsekakor je pomembno, da o nosečnosti in porodu razmišljamo, že preden zanosimo. Zase in za svoje telo moramo skrbeti ves čas, tako bo kasneje boljše pripravljeno na nosečnost, porod in poporodno obdobje. Nikoli ni prepozno začeti. Za vzdrževanje fizične kondicije je telesna aktivnost priporočena, ko govorimo o zdravi nosečnosti. Ob težavah se moramo ravnati po navodilu ginekologa, a nam vedno ostanejo dihalne vaje, vaje za mišice medeničnega dna, vaje za stabilizacijo trupa. To so tudi vaje, s katerimi najprej začnemo po porodu. Dobro je, da jih osvoji vsaka nosečnica ali da jih obvladamo že pred nosečnostjo, za vsak dan.

Nosečnicam bi svetovala ogled spletnega predavanja Nasveti za vsak dan, v katerem so prikazane vsakodnevne aktivnosti. Že s tem, kako sedimo, počivamo, gremo v avtomobil in iz njega, lahko namreč pomembno vplivamo na ravnovesje našega telesa, na naše počutje in posledično tudi pozicijo otroka v maternici. Vse to vpliva na porod, ta pa pomembno vpliva na poporodno obdobje.

V poporodnem obdobju je zelo pomembno, da partnerja sodelujeta, si razdelita opravila, skrb za dojenčka, in če je treba, tudi prosita za pomoč druge družinske člane ali prijatelje. Pri pripravi na poporodno obdobje je lahko v pomoč spletno predavanje Poporodno obdobje, ki je tudi del Šole za starše nekoliko drugače.

2. Masaža presredka

Masaža presredka se uporablja že stoletja. Presredek lahko na porod pripravimo na več načinov. Zelo pomembno pri tem je, da se naučimo v nosečnosti, če ne že prej, trebušnega dihanja. Na prožnost presredka pomembno vplivajo prehrana, gibanje, genetika, morebitna vnetja, ustrezna higiena, uporaba komplementarnih metod, med porodom tudi občutek varnosti, položaj za iztis otroka, vodenje druge porodne dobe in drugo.

Pogosto mi zastavijo vprašanje, kdaj začeti masažo presredka. Raziskave kot najboljši čas za začetek masaže presredka navajajo 28. teden, 30., 32. ali 34. teden, a vsem je skupno, da je treba začeti v zadnjem trimesečju.

Masažo presredka lahko izvajamo same ali nam jo izvaja partner. Svetuje se, da se masaža izvaja med prhanjem ali po njem, ko je tkivo bolj prožno, žile bolj prekrvljene. Najti moramo položaj, v katerem nam je udobno in smo sproščene. Za masažo lahko uporabljamo ustrezna olja ali lubrikante, lahko jo izkoristimo tudi za predigro.

Nastja Pavel je babica z dušo in srcem.
Doris Markač

3. Kaj vzamemo s sabo v porodnišnico, kdaj si to pripravimo

Poroda ne moremo napovedati in se lahko zgodi kadarkoli. Želimo pa si, da je to po 37. tednu nosečnosti. Zadnja tretjina nosečnosti je obdobje, ko se začnemo bolj intenzivno pripravljati na prihod novega družinskega člana. Dobro je, da se okoli 30. tedna udeležite priprav na porod in starševstvo. Šolo za starše nekoliko drugače zaradi obsega vsebin priporočam med 28. in 30. tednom nosečnosti. Takrat je smiselno, da si počasi začnemo pripravljati torbo. Seznamov, kaj odnesti v porodnišnico, je veliko. Predvsem svetujem, da ne nosite preveč, ker je v porodnišnici velikokrat stiska s prostorom, omarice so majhne, ozke in potem se zgodi, da torbe in osebne stvari ležijo po tleh. Tako se lahko mamica spotakne in pade.

Porodnišnice se med seboj razlikujejo. V nekaterih dobite vložke in hlačke, zato vam jih ni treba spakirati. Če jih ne dobite ali želite imeti svoje (na primer menstrualne hlačke), boste morali misliti tudi na to.

Potem so tukaj nogavice, ker porodnice rado zebe v noge, posebej takoj po porodu, nedrseči copati ali natikači, ki jih zlahka obrišete (če čišča steče mimo vložka po copatih), steklenička s pijačo (svetujem tudi slamico za lažje pitje leže) in bidon za umivanje presredka (tudi če ne bo poškodovan). Omeniti je treba še blazinice za dojenje, veliko žensk pa si v torbo, sedaj ko je na voljo tudi v Sloveniji, pripravi prsno črpalko Haakaa in aspiratorje za bradavice (to niso nastavki za dojenje!). Ne smemo pozabiti na mazilo za ustnice, stvari za osebno higieno (s čim bolj nevtralnimi vonji), elastiko za lase, polnilnik za telefon, dokumentacijo (materinsko knjižico, kartico ZZZS, morebitne pomembne izvide), slušalke za glasbo, morda blazinico za prekriti oči in prigrizke, seveda!

4. Kako vadimo dihanje, stiskanje mišic, da otroku čim bolj pomagamo

To počnemo predvsem z vsakodnevnimi aktivnostmi, s trebušnim dihanjem. Pomembno je, kako odvajamo blato, kako sedimo na stranišču, kako takrat dihamo oziroma pritiskamo.

Pogosto slišim urbani mit, da je med porodom treba čim bolj razširiti kolena, da bo otrok "lažje prišel ven". Anatomija telesa pa je takšna, da z razpiranjem stegen zapremo medenični izhod. Porod je kompleksen, zato spletno predavanje Porod, ki je na voljo kot posamezno spletno predavanje in je tudi del Šole za starše nekoliko drugače, traja skupno 14 ur, da pari res razumejo vse, od začetka do konca poroda. In če vemo, da je porodna pot sestavljena iz trde in mehke porodne poti in da lahko na oboje vplivamo že v nosečnosti, da sta otrok in mama med porodom kot dobro utečen tim, da drug drugemu pomagata, potem je veliko lažje.

5. Kako se psihično pripravimo na zmedo, negotovost, bolečino in jih premagamo

Pomembno je, da so priprave na porod kakovostne, da temeljijo na strokovnem znanju in da imajo izvajalci formalno strokovno izobrazbo. Priprave naj vsebujejo tudi informacije o fiziologiji porodne bolečine, njenem pomenu, nefarmakoloških in farmakoloških načinih lajšanja porodne bolečine, vlogi porodnega partnerja. Na pripravah za porod in starševstvo, ki jih izvajam za ženske in pare, veliko časa posvetim tej tematiki. Ženske s tem spremenijo odnos do poroda in porodne bolečine, ker jih pridobljeno znanje opolnomoči. Seveda ne moremo vedno in na vse vplivati, ker je porod tako kompleksen, da nanj vpliva veliko dejavnikov. A vseeno se moramo zavedati, da lahko na veliko dejavnikov z ustreznim znanjem vplivamo sami, zato je pomembno, da se nanje čim bolje pripravimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta