Podjetje Carthago: Še se širijo in zaposlujejo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
12.09.2018 12:07

Potrebovali bodo poklicne delavce, inženirje strojništva in lesarstva. Prijave bodo sprejemali tudi na prenovljeni spletni strani, ob rednih plačah še regres 1200 evrov bruto in trinajsta plača v višini 1700 evrov bruto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družbe v tuji lasti regiji zagotavljajo stabilnost, meni direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah.  
Nataša Juhnov

Nemška skupina Carthago spada s svojima znamkama Carthago in Malibu med vodilne proizvajalce prestižnih avtodomov v Evropi. Pomemben delež k temu je v zadnjih desetih letih prispevalo podjetje Carthago, d.o.o., iz Odrancev, na severovzhodu Slovenije. V preteklem letu sta tako prodaja kot število zaposlenih zopet dosegla rekordno raven. V sodobni tovarni, ki jo ponovno širijo, je proizvodni trak zapustilo že 20.000 vozilo.

Zadovoljen tudi nemški lastnik

Podjetje Carthago je v poslovnem letu 2017/2018 ustvarilo 180 milijonov evrov prometa, kar v primerjavi z letom pred tem pomeni pomembno povečanje za približno 20 odstotkov. Zgodba o uspehu se nadaljuje tudi v tem poslovnem letu. Podjetje načrtuje izdelavo približno 4350 avtodomov znamk Carthago in Malibu. Rekordne številke imajo tudi pri številu zaposlenih. Trenutno je zaposlenih 770 delavcev, kar pomeni 65-odstotno rast v primerjavi z letom 2015, ko je podjetje zaposlovalo 466 sodelavcev. Z dodatnimi zaposlitvami do konca leta računajo, da se bo število zaposlenih zvišalo na 800.
Podjetje je bilo ustanovljeno spomladi leta 2006. V popolnoma novi in sodobno opremljeni tovarni, kjer je bil čez dve leti, natančneje avgusta 2008, izdelan prvi avtodom. Istega leta je tovarno zapustilo 77 avtodomov znamke Carthago, nato pa se je uspeh skokovito stopnjeval. Že leta 2011 je letna proizvodnja presegla mejnik 1000 avtodomov. Dve leti pozneje, leta 2013, je proizvodni trak zapustilo 5000 vozil.

Nihče nima minimalne plače

Leta 2008 so odprli nov obrat na 8000 kvadratnih metrih, že dve leti po zaključku prve faze gradnje je bila dokončana druga proizvodna hala na dodatnih 7000 kvadratnih metrih. Leta 2013 je sledilo še dodatno skladišče. Sicer pa se v Odrancih nenehno dograjuje.Tudi leto 2018, ko bo podjetje v začetku oktobra obeležilo 10. obletnico, bo v znamenju širitve. Odprli bodo nove proizvodne prostore z dodatnimi pisarnami ter dogradili prostore za zaposlene. Vključno z izgradnjo preventivne požarne zaščite na vseh zgradbah, z investicijo v nove stroje ter modernizacijo poslovanja bodo vložili približno deset milijonov evrov. Obetajo pa se tudi nove zaposlitve.
"Prek prenovljene spletne strani bo mogoče oddati direktno prijavo za delo pri nas. Objavili bomo tudi prosta delovna mesta in tako poenostavili pot vsem, ki so zainteresirani za delo pri nas," pravi direktorica Sandra Županec. Ker iščejo kadre, ki jih v Sloveniji že več let primanjkuje, računajo tudi na delavce iz Hrvaške.
Potrebovali bodo ne le poklicne delavce, ampak tudi inženirje strojništva, lesarstva. Hrvaškim delavcem, ki so do zdaj pri njih delali z delovnim dovoljenjem in jih želijo obdržati, pa so pogodbe o zaposlitvi za določen čas po 1. juliju že spremenili v pogodbe za nedoločen čas. Trenutno pri njih dela od 50 do 60 hrvaških delavcev, ki se vozijo k njim iz bližnjih obmejnih krajev, zagotovo pa jih bo v prihodnje še več. Od 1. julija jim za hrvaške delavce ni več treba pridobiti delovnega dovoljenja zavoda za zaposlovanje, kar zanje pomeni veliko manj birokratskih postopkov in čakanja, saj je trajalo tri mesece in več, da je bilo dovoljenje izdano.
"Pri nas nihče nima minimalne plače, vsem izplačamo tudi maksimalni regres 1200 evrov bruto in trinajsto plačo v višini 1700 evrov bruto," pove direktorica. Zaposlenim so na voljo tudi topli obroki, na izbiro imajo vsak dan pet menijev, veliko pozornost namenjajo tudi promociji zdravja na delovnem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta