Poplave 2012: Avstrija ne bo tožila Verbunda, državljani pač

Kazenski postopek zoper avstrijskega elektrarnarja Verbund je ustavljen. Nekdo ne želi, da se odgovornost razišče, pravijo odvetniki oškodovancev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program odpravljanja posledic poplav je leta 2012 od ocenjenih 66 milijonov evrov škode zagotovil 45,3 milijona evrov državnih investicij.
Boris Vugrinec

Avstrijsko državno tožilstvo je po kar petih letih preiskav odločilo, da ne bo kazensko preganjalo upravljavca hidroelektrarn na Dravi Verbund Gmbh. Gre za postopek, na katerega razplet so čakali mnogi oškodovanci v poplavah leta 2012, saj bi, če bi v Avstriji ugotovili krivdo Verbunda, to zagotovo prineslo tudi za oškodovance ugodno razrešitev procesa.
Rudi Vouk iz odvetniške pisarne v Celovcu Gril, Vouk in Škof, ki vodi civilne postopke oškodovancev, ki jim je razlita Drava uničila premoženje, nam je po telefonu potrdil, da je avstrijsko državno tožilstvo opustilo pregon zoper upravljavca hidroelektrarn na avstrijski Dravi Verbund: "Da so ukinili pregon zoper odgovorne fizične osebe, torej zoper sodelavce Verbunda, za nas ni bilo presenečenje, saj se je že izkazalo, da so ti upoštevali normative. Presenečenje je opustitev pregona zoper podjetje Verbund, saj je nemški izvedenec Stephen Theobald ugotovil, da so bili normativi napačni in je vodstvo Verbunda to vedelo. Iz naše odvetniške pisarne bomo sedaj od državnega tožilstva zahtevali utemeljitev za opustitev pregona Verbunda in bomo šele nato videli, kako naprej. Za zdaj pač imamo samo informacijo o ukinitvi postopkov."
Zakaj je tožilstvo opustilo postopek? "Preiskava je bila končana zaradi dokaznih razlogov. Osumljenim ni bilo mogoče dokazati kazenske odgovornosti v smislu opustitve dolžnega ravnanja," so za Sta pojasnili na celovškem. Sistem v Avstriji terja plačilo posebne takse, šele potem lahko zainteresirani pridobijo obrazložitev. "In to obrazložitev bomo tudi zahtevali," je včeraj zatrdil odvetnik Davor Ozmec, ki s Tomažem Rotovnikom in Igorjem Virantom zastopa številne slovenske oškodovance v sodnih postopkih zoper Verbund v Sloveniji. Odločitev avstrijskega državnega tožilstva na postopke v Sloveniji sicer nima vpliva, zatrjujejo odvetniki. Tudi včerajšnji obravnavi na okrožnem sodišču v Mariboru (zavarovalnica Generali ter Razgoršek, d.o.o., in športni center Ra-ta-ta-ta) sta bili prestavljeni za nedoločen čas, dokler ne bo imenovan skupni izvedenec hidrološke stroke za vse tožbe zoper Verbund, čemur pa avstrijski elektrarnar nasprotuje.

Slaba luč na medsosedske odnose

A da odločitev avstrijskih tožilcev še ni dokončna, opozarja odvetnik iz Celovca dr. Franz Serajnik: "Zahtevali bomo, da se postopek nadaljuje. Če bo naša zahteva zavrnjena, imamo še možnost pritožbe na sodišče." Oster je Serajnik tudi v komentarju odločitve: "Rezultati preiskave so – na osnovi strokovnega mnenja mednarodnega izvedenca iz Nemčije – pokazali, da je Verbund dolga leta upravljal svoje jezove v Avstriji po sistemu, ki ni zagotavjal predpisane poplavne varnosti njegovih jezov. Verbund je po mnenju oškodovancev v želji po čim večjih dobičkih na ta način prevalil tveganje na oškodovance, ki so utrpeli zaradi posledične poplave veliko škodo. Kazenska odgovornost Verbunda kot pravne osebe je na dlani. Kazenske odgovornosti odgovornih – tudi vodilnih – oseb Verbunda pa tožilstvo v Celovcu ni do kraja preiskalo, pa čeprav so oškodovanci to po svojih pravnih zastopnikih zahtevali."
Tožilstvo v Celovcu, ki ni neodvisno, temveč je podrejeno avstrijskemu pravosodnemu ministrstvu, očitno ne želi, da bi vprašanje kazenske odgovornosti Verbunda in njegovih sodelavcev presodilo neodvisno avstrijsko sodišče, pišejo Serajnik, Virant, Otmec in Rotovnik v skupni izjavi in še: "Za vodno gospodarstvo pristojno avstrijsko ministrstvo vsa ta leta ni ukrepalo. Kdo zdaj ne bo pomislil, da je ukinitev postopka lahko povezana tudi z dejstvom, da je padla senca krivde za zamudo Verbunda tudi na avstrijsko ministrstvo za okolje. Ker predvsem oškodovanci v Sloveniji niso dobili bistvenega nadomestila za škodo, ki so jo utrpeli, tako da so nekateri celo socialno ogroženi, ukrep tožilstva ne vrže dobre luči niti na sosedske odnose obeh držav, niti na pravno državo, kot je Avstrija."

Verbund proti Sloveniji in obratno

Tudi tisti, ki so se odločili, da zahtevajo odškodnine za škodo v poplavah leta 2012 v Avstriji, po besedah Vouka nimajo razloga za skrb. "Vsekakor se bodo civilne tožbe zoper Verbund nadaljevale, saj smo jih vložili pravočasno, pred zastaralnim rokom. Te tožbe so bile samo prekinjene do odločitve državnega tožilstva, ki jo sedaj imamo. Nadaljevanje postopka državnega tožilstva bi sicer lahko zahteval kateri od oškodovancev. Vendar bi to bilo zelo tvegano. Če bi izgubil, bi namreč moral pokriti tudi vse stroške sojenja," je dodal odvetnik Rudi Vouk.
Se bo pa po pravnomočnosti te odločitvi najverjetneje pričel tudi proces, v katerem Verbund s t. i. torpedo tožbo toži Slovenijo in tako izpodbija tožbo, ki jo je državno pravobranilstvo vložilo zoper avstrijsko podjetje v Celovcu. Največjo škodo so namreč poplave povzročile na državni infrastrukturi, največ denarja pa je terjala sanacija hidroelektrarne Formin. Na državnem pravobranilstvu odgovarjajo, da sta oba postopka med državo in Verbundom za sedaj prekinjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta