Porsche postal najvrednejše avtomobilsko ime v Evropi

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.10.2022 05:00

Kapitalizacijska (tržna) vrednost tovarne športnih avtov presega vrednost največjega nemškega avtomobilskega koncerna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cayenne tudi letos ostaja najuspešnejši porsche.
Tovarna

Nemški Porsche je pred desetimi dnevi uspešno izpeljal javno ponudbo delnic (IPO) in se s tem uvrstil na frankfurtsko borzo. To pomeni, da vsaj v tem pogledu ni več sestavni del skupine Volkswagen (VW), čeprav slednji drži roko nad njim. Prejšnji teden je vrednost Porschejeve delnice nekoliko zanihala navzdol in nato tudi navzgor in obstala pri dobrih 91 evrih. To tudi pomeni, da je tržna oziroma kapitalizacijska vrednost tovarne športnih avtomobilov večja od vrednosti koncerna Volkswagen, ki je lani izdelal okoli 8,3 milijona vozil.

Upoštevaje tokratno vrednost Porschejeve delnice, je kapitalizacijska vrednost podjetja okoli 85 milijard evrov. Preden je tovarna iz Zuffenhausna začela kotirati na borzi in preden je bil znan izkupiček IPO, so ocenjevali, da bo njena vrednost med 70 in 77 milijardami evrov. Sedaj je višja, s tem pa je Porsche, ki je lani izdelal več kot 300 tisoč avtomobilov in velja ob Ferrariju za tovarno, ki na avto zasluži največ, postal tudi najvrednejše avtomobilsko ime v Evropi. Skupina VW naj bi bila vredna 77,7 milijarde evrov, Mercedes-Benz 57,2 milijarde evrov, medtem ko naj bi bila vrednost BMW 47,5 in koncerna Stellantis 39,7 milijarde evrov.

Po teh podatkih je Porsche peta najvrednejša družba, ki kotira na frankfurtski borzi, in sicer za imeni Linde, SAP, Deutsche Telekom, Siemens, v evropskem borznem merilu pa je 25. najvrednejša delnica. Med investitorji, ki so se odločili za nakup Porschejevih delnic, je bila tudi Bank of America, kar potrjuje velik interes za nemško avtomobilsko tovarno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta