Številne avtomobilske hiše so prodale manj, toda ostalo je precej več denarja, kot so računale

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.08.2022 05:00

Poslovanje nekaterih tovarn je bilo skromnejše, ne pa nujno prihodki in dobički, kar je najbolj razveselilo delničarje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cayenne: zastavonoša Porschejeve prodaje v prvem letošnjem polletju
Tovarna

Avtomobilske tovarne v prvem letošnjem polletju niso zabeležile tako izjemnih poslovnih in finančnih rezultatov kot denimo številne naftne družbe, toda veliki večini kljub vsemu le ni šlo slabo. Velja tudi za koncern Volkswagen (VW), ki bos 1. septembrom dobil novo vrhovno vodstvo.

VW se zadnja leta in tudi letos srečuje s težavami, ki so znane. To je zmanjšalo obseg prodaje tako pri matičnem VW kot koncernu. Vendar pa to ni vplivalo na uspešnost poslovanja, kar pa sicer ne velja za vse tovarne znotraj koncerna. Pravzaprav številke za prvo letošnje polletje večinoma kažejo nasprotje – kljub manjšemu številu kupcev so tovarne povečale promet in v nekaterih primerih tudi dobiček.

Enyaq: edina škoda, ki je šla doslej bolje v promet kot lani
Vinko Kernc

Porsche, kronski dragulj skupine VW, je v letošnjem prvem polletju prodal za pet odstotkov manj vozil kot lani v tem času. Toda ob tem je povečal prihodke od prodaje na 17,9 milijarde evrov, dobička pa je bilo za 3,4 milijarde evrov. Donosnost od prodaje se je v tem času povečala na 19,4 odstotka, lani pa je znašala 16,9 odstotka. To pomeni, da so prihodki zrasli za 8,5 odstotka, dobiček pa kar za 24,6 odstotka! Omembe vredno je, da je prodaja v tem času zrasla zgolj v Evropi in Nemčiji, pa stagnirala na Kitajskem, v ZDA ipd. Najbolje prodajani avtomobil je bil športni terenec Cayenne.

ID.4: Volkswagnov najuspešnejši električni avtomobil
Vinko Kernc

Matični Volkswagen, torej samo tovarna VW, je v omenjenem obdobju dobavil malenkost več kot dva milijona avtomobilov, kar je bilo za 23,2 odstotka manj kot lani v tem obdobju. Prihodki od prodaje so znašali 33,2 milijarde evrov oziroma 7,3 odstotka manj kot lani, toda dobiček iz poslovanja je zrasel za 54,7 odstotka na skupaj 1,86 milijarde evrov; to med drugim dokazuje izjemno dobičkonosnost prej omenjenega Porscheja. Pri VW priznavajo, da je k dobrim rezultatom oziroma dobičku pripomoglo predvsem drugo četrtletje. Občutno sta zrasli prodaja/dobava električnih baterijskih avtomobilov, in to za nič manj kot 25 odstotkov na skupaj 116 tisoč vozil. Najbolje je šel v promet ID.4 (63 tisoč vozil), dobro jim je kljub vsemu šlo s temi avtomobili tudi na Kitajskem (17.600 vozil). Ob tem pa dodajajo, da bo drugo letošnje polletje zaradi znanih razlogov vendarle zahtevnejše, kot je bilo prvo.

Češka Škoda, pomemben člen v avtomobilski ogrlici koncerna Volkswagen, se letošnjega prvega polletja verjetno ne bo spominjala s kakšno posebno nostalgijo. Pozna se izpad prodaje v Rusiji, saj je bil doslej zanje to drugi najpomembnejši posamičen trg; tam od 3. marca niso dobavili/prodali niti enega avtomobila. Številke kažejo, da so bile dobave končnim kupcem manjše za okroglih 30 odstotkov (360 tisoč vozil), medtem ko se je obseg proizvodnje zmanjšal za vsega 0,6 odstotka na 456 tisoč vozil. To pomeni, da ima češka tovarna veliko avtomobilov, ki so v glavnem dokončani, manjka pa kakšen pomemben sestavni del in zato stojijo na tovarniškem dvorišču. Prihodek je bil v tem času 10,2 milijarde evrov, skoraj enak lanskemu, vendar pa je bil dobiček iz poslovanja manjši za 30,6 odstotka (676 milijonov evrov), donosnost od prodaje pa 6,6-odstotna (lani 9,6-odstotna). Najbolje prodajana škoda je bila v tem času octavia (61 tisoč ali skoraj 50 odstotkov manj), najbolje prodajani športni terenec pa kodiaq (50.600 vozil, minus 21,8 odstotka). Edina škoda, ki v omenjenem obdobju zabeležila pozitiven rezultat, je bil električno-baterijski enyaq, saj so jih prodali dobrih 22 tisoč ali 52,2 odstotka več kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta