Potovanje v deželo čustev

pz
04.08.2017 15:35

Na letošnjem najstarejšem slovenskem festivalu stare glasbe bodo nastopili umetniki iz Evrope, Južne Afrike, ZDA in Kanade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Festival Radovljica je najstarejši slovenski festival stare glasbe, ki očara z vrhunskimi nastopi skrbno izbranih izvajalcev z vsega sveta. Očarljivi ambient graščine in cerkve svetega Petra v Radovljici ter razkošna cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem pa sta lokaciji za to mednarodno uveljavljeno prireditev, na kateri se prepletajo glasba, kultura in zgodovina.
Interpretacijam poznosrednjeveške in renesančne vokalno-instrumentalne glasbe lahko prisluhnete od danes dalje, ko se začenja že 35. festival zapored, ki ga bodo sklenili 23. avgusta. Festival organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, program pa podpisuje že dolgoletni umetniški vodja festivala Domen Marinčič.
Drevi bodo v radovljiški graščini festival otvorili s koncertom Claudio Monteverdi - Lacrime d'amante, ki bo posvečen Monteverdijevim madrigalom. Nastopil bo šestčlanski italijanski vokalni ansambel La Compagnia del Madrigale. Večer za tem pa bosta David Plantier in Annabelle Luis z violino in violončelom izvajala sonate Giuseppeja Tartinija in sodobnikov. Sledi cikel samospevov Lepa mlinarica Franza Schuberta v izvedbi tenorista Aca Aleksandra Bišćevića ob spremljavi nemškega pianista in specialista za zgodovinske klavirje Wolfganga Brunnerja, četrti koncert 9. avgusta pa bo začinil mladi duo Moirai, ki bo predstavil lastne glasbene rekonstrukcije spevov iz staroislandskega epa Edda.
Peti koncert bo posvečen komorni glasbi Georga Philippa Telemanna, ki jo bo v kvartetu z glasbeniki iz Slovenije in Italije predstavil znani južnoafriški flavtist Stefan Temmingh. 13. avgusta bo vokalni ansambel Ingenium Ensemble z ansamblom pozavn in orglavcem Tomažem Sevškom izvajal poznorenesančno polifonijo. Vodilni ansambel srednjeveških in renesančnih pihal in trobil Les haulz et les bas bo rekonstruiral glasbo iz beležnice beneškega trobentača Zorzija. Hrvaški čembalist Pavao Mašić bo izvedel vseh šest partit iz prvega dela zbirke Clavier-Übung Johanna Sebastiana Bacha. Predzadnji koncert je Potovanje v deželo čustev, posvečen francoski glasbi 20. stoletja za kvintet flavte, harfe in godal. Nastopil bo kvintet Noumenon, ki ga je ustanovila v Ženevi delujoča slovenska flavtistka Jerica Pavli. Na sklepnem večeru bo Ensemble Danguy, ki ga vodi kanadska virtuozinja na strunski lajni Tobie Miller, predstavil virtuozno glasbo za lajno iz Francije 18. stoletja. (pz)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta