Preživeli teroristi v Španiji pred sodiščem, preiskava bo še dolga

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
22.08.2017 17:06

Štirje preživeli iz španske teroristične celice so prvič stopili pred sodnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za žrtvami žalujejo tudi v Madridu.
Epa

Na sodišču v Madridu so danes zaslišali štiri moške, obtožene članstva v islamistični celici, ki je zakrivila napad z dostavnim vozilom v Barceloni, v katerem je bilo ubitih 13 ljudi. Četverico, edine preživele izmed dvanajstih članov skupine, so iz Barcelone v konvoju policijskih vozil pripeljali v Madrid ter jih privedli pred višje sodišče, pristojno za s terorizmom povezane primere.
Španska policija je dan prej ustrelila 22-letnega Younesa Abouyaaqouba, identificiranega kot voznika kombija, ki je minuli četrtek na osrednji barcelonski ulici Rambla ubil 13 in ranil 120 ljudi iz 34 držav. Abouyaaqoub je po napadu pobegnil peš, do smrti zabodel moškega, ki je ravno parkiral svoje vozilo, ter pobegnil z ukradenim avtom. Španski časopis La Vanguardia je poročal, da je nato prehodil še okoli 40 kilometrov iz mesta Sant Just Desvern na obrobju Barcelone, kjer je zapustil avtomobil, do mesta Subirats, kjer so ga ustrelili. Hodil je ponoči, podnevi pa se skrival, je navajal časnik. Policija še preiskuje, ali je imel Abouyaaqoub med begom pomoč. "Jasno je, da je moral imeti določeno logistično pomoč," je ​povedal Carlos Mundo iz katalonske vlade.
Tako za napad z dostavnim vozilom kot za druge smrtonosne napade na obalnem območju Cambrils južno od Barcelone nekaj ur pozneje je odgovornost prevzela samooklicana Islamska država. V Cambrilsu nekaj ur po barcelonskem napadu je avtomobil zapeljal v mimoidoče, potniki so izstopili in začeli zabadati ljudi. Pet napadalcev, ki so, kot se je izkazalo pozneje, nosili lažne pasove z eksplozivom, so ustrelili policisti, v napadu pa je življenje izgubila tudi Španka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta