Pri tem slovenskem chefu se pripravite na presenečenja

Katja Štingl
22.11.2017 06:47
Na idilični lokaciji, le dobre pol ure vožnje iz Ljubljane, na vrhu slikovite vasice Šentjošt nad Horjulom, stoji brunarica Grič. V njej so v devetdesetih pričeli peči pice, odkar pa je vodstvo družinske gostilne pred osmimi leti prevzel takrat komaj 23-letni sin Luka Košir, je Grič dobil nove razsežnosti. Kuhinja mladega in kreativnega chefa je postala sinonim za avantgardno, inovativno, lokalno in ustvarjalno kulinariko, glede na to, kako se pod njegovimi prsti spretno prepletajo starodavne tehnike s pridihom ultramodernosti, pa se sploh ne čudimo, da ga hvali tudi Ana Roš.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Očko
Luku
Barbara
Lucija
“Za uspeh je potrebna dobra ekipa, usklajeno timsko delo, in ponosen sem, da to definitivno imam. Družina je moja desna roka. Ravno zaradi tega niti slučajno ne razmišljam, da bi šel delat kam drugam ali da bi odprl gostilno na kakšni drugi, morda bolj obljudeni lokaciji, na kar so mi že večkrat namigovali. Okolje, v katerem živim in ustvarjam, mi omogoča in ponuja vse, kar potrebujem, da lahko v celoti živim in ustvarjam svoje kulinarične sanje,

Biološko, biodinamično, avtonomno

“Nikoli si nisem želel biti povprečen kuhar, tako da sem tudi za prakso vedno izbiral kakovostne kuhinje, za mentorje pa prave kulinarične mojstre,”
Janezu Bratovžu
Boštjanu Pavlinu
“Vedno sem imel vizijo, da svoje jedi gradim iz lokalnih in ekološko pridelanih sestavin, če se le da takšnih, ki pridejo z domačega vrta in iz okoliških gozdov. In tako je tudi bilo oziroma je še vedno,”
Vse pridelujemo biološko, nekatere stvari gojimo biodinamično, trudimo pa se ohranjati tudi avtonomne sorte rastlin. Pri nas se stalno kaj dogaja, odvisno od sezone. Enkrat zorimo meso, delamo kis, drugič kisamo kumarice ali zelje, najdete pa nas tudi na bližnjih travnikih in v gozdovih, kjer nabiramo razna zelišča. Česar ne pridelamo ali naberemo sami, skušamo dobiti iz sosednjih kmetij, saj nam je pomembno, da so surovine slovenskega porekla.”

Goste rad preseneti

“Naši degustacijski meniji so namenjeni širši publiki, za ljubitelje eksotike pa rad pripravim tudi kaj izjemno posebnega.”
“Pri tovrstnem eksperimentiranju moraš biti pripravljen tudi na to, da kakšnemu gostu kaj ne bo všeč in bo hrano zavrnil ali skritiziral. Če visoko letaš, lahko nizko padeš in tega se zavedam, a me to vseeno ne ustavi, da ne bi nadaljeval v tej smeri. Določene jedi zahtevajo goste, ki se v celoti prepustijo in so pripravljeni iti tudi malo izven svojih meja. Stvar vsakega posameznika, kulture in okolja, iz katerega prihaja.”
Cel članek lahko preberete v novembrski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta