Prodaja avtomobilov v Sloveniji: Pozitivno le julija, potem je šlo znova navzdol

Janez Kovačič Janez Kovačič
02.11.2020 05:00

Tako septembrska kot letošnja prodaja avtomobilov na slovenskem trgu napovedujeta, da bo leto 2020 eno najskromnejših v zadnjih desetletjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault captur je bil v letošnjih devetih mesecih najbolje prodajani športni terenec na slovenskem trgu. Ofenziva teh avtomobilov kljub vsemu ne pojenja, kajti med dvajsetimi najbolje prodajanimi avtomobili v tem času jih je bila kar polovica.
Vinko Kernc

Običajno je tako, da je mogoče po devetih mesecih s precejšnjo gotovostjo napovedati, kako se bo končalo leto. Letošnji devetmesečni podatki o prodaji avtomobilov na slovenskem trgu v tem pogledu ne dopuščajo nobenega dvoma oziroma optimizma. Leto 2020 poslu z avtomobili ni naklonjeno, kajti padec je kar 24,6-odstoten. Nekaj bolje se je v tem pogledu odrezal september, ko je bilo v trgovinah za "le" 16,5 odstotka manj kupcev kot lanskega septembra.

Najprej nekaj o septembru. Čeprav se je zdelo, da bo deveti letošnji mesec vendarle nekaj ugodnejši kot pretekli - s plusom se je izkazal le julij -, pa se to ni zgodilo. Prodanih je bilo 4441 avtomobilov. Septembra je šlo najbolje francoskemu Renaultu, dobro se je odrezala češka Škoda, medtem ko je nemški Volkswagen, zadnja leta vodilni na slovenskem trgu, pristal na tretjem mestu. Če so bili septembra plusi oziroma minusi med tovarnami približno enako razdeljeni, je devetmesečna slika večinoma v rdečem.

Morda tudi pandemija nekoliko pospešuje prodajo električnih baterijskih vozil na slovenskem trgu, saj je ta letos bistveno ugodnejša kot lani. Septembra se je na tej sceni odločneje pojavil tudi Volkswagnov ID.3, ki utegne postati eden pomembnejših avtomobilov na tem trgu.
Volkswagen

Clio ostaja slovenski prvak

Med dvajseterico sta to obdobje pozitivno končali le dve južnokorejski tovarni, in sicer Kia (plus 28,6 odstotka) in njen lastnik Hyundai, ki je letošnjo prodajo na slovenskem trgu povečal za solidnih 4,8 odstotka. Vsi drugi so v tem času zabeležili minus. Doslej oziroma letos je bilo prodanih 43.232 avtomobilov. Na vrhu nekako odstopajo tri imena - Renault, Volkswagen in z nekaj manjšim zaostankom Škoda. Razlika med prvima dvema je razmeroma majhna, pri čemer pri Volkswagnu pravijo, da so imeli zlasti poleti težave z dobavo avtomobilov. Zdi se tudi, da je pandemija pripomogla k zmanjševanju "zloglasnih" enodnevnih registracij oziroma ponovnega izvoza novih avtov na tuje, kar (morda) pomeni, da je slika veliko bolj realna, kot je bila doslej.

Letošnja prodaja na slovenskem trgu je bila pozitivna le julija, potem je šlo znova navzdol.

Lestvica najbolje prodajanih vozil na slovenskem trgu se kljub vsemu ni bistveno ali skoraj nič spremenila. Zgoraj je bil tako septembra kot v devetih mesecih dolgoletni slovenski tržni prvak, torej renault clio (243/3274). S precejšnjim zaostankom mu na drugem mestu po devetih mesecih sledi še en renault, in sicer športnoterenski captur, medtem ko škoda octavia na tretjem mestu dokazuje oziroma potrjuje zelo dober sprejem na slovenskem trgu. Omembe vredno je, da je prvi oziroma v letošnjem letu najbolje prodajani volkswagen tiguan šele na sedmem mestu, medtem ko deseterico zaključujeta VW golf in polo. Ob tem je očitno, da ofenziva športnih terencev (SUV) kljub vsemu ne pojenja, kajti med deseterico najbolje prodajanih avtov na slovenskem trgu jih je kar šest, med dvajseterico pa kar polovica. Gotovo si pozornost zasluži prodaja oziroma posel z električnimi baterijskimi vozili (EBV), ki očitno predstavljajo avtomobilsko prihodnost. Letošnja prodaja je bistveno ugodnejša kot v primerljivem lanskem obdobju, saj je bilo prodanih 1079 vozil, lani pa vsega 491. Njihov trenutni tržni delež je približno 2,4-odstoten, kar je lep napredek v primerjavi z letom 2019. Gotovo je k temu pripomogla kar zajetna subvencija 6000 evrov, pa verjetno še kaj drugega. Septembra je šel najbolje v promet renault zoe (48) pred šele prihajajočim volkswagnom ID.3 (34), dobro se je odrezala tudi Hyundaieva kona (17). V devetih mesecih pa je vse prekosil VW e-golf (326), ki ni več v prodaji, sledi že prej omenjeni zoe (254), na tretjem mestu je še en volkswagen, in sicer e-up! (105).

EU: september končno s plusom

Medtem ko se je slovenski avtomobilski trg julija prvič letos izkazal s pozitivnimi številkami, je morala Evropska unija (EU) na to čakati do septembra. V devetem letošnjem mesecu je prodaja v primerjavi z lanskim septembrom zrasla za ne tako skromnih 3,1 odstotka, kar je balzam za letošnje dogajanje na tretjem največjem avtomobilskem trgu na obli. Septembra je bilo tako prodanih 933 tisoč avtomobilov, pri čemer so se zelo različno odrezali največji evropski trgi. K pozitivnemu rezultatu sta nedvomno precej prispevali Nemčija (8,4 odstotka več) in Italija (plus 9,4 odstotka), medtem ko se je Španija soočila z globokim padcem (13,5 odstotka manj), prav tako tudi Francija, kjer je bilo kupcev za tri odstotke manj. Kljub septembrskemu vzponu pa je letošnje leto še naprej globoko v rdečem, saj se je prodaja zmanjšala za visokih 28,8 odstotka (prodanih je bilo malenkost več kot sedem milijonov avtomobilov) in ni realnega upanja, da bo ob koncu leta bistveno drugače. Sicer pa se je po statistiki evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov Acea letos prodaja najbolj zmanjšala na Hrvaškem (za točno 45 odstotkov), najskromnejši minus pa so imeli v tem času na Finskem, kjer se je obseg prodaje zmanjšal za "le" 16,5 odstotka.

September je EU prinesel nekaj olajšanja, toda na dlani je, da bo letošji rezultat bistveno slabši od lanskega.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta