Prvi mož Ljubljana Festivala Darko Brlek: Tisti, ki plača, vozi

Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala Darko Brlek
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Brlek
Pogovarjava se prav na dan, ko v Operi SNG Ljubljana nastopi Drama SNG Maribor s predstavo Brezmadežna Livie in Tomaža Pandurja. Mariborska Opera in balet SNG sta že desetletja redna gosta festivala, za Dramo je to prvič? Je pa nadaljevanje dolgoletnega sodelovanja s Tomažem Pandurjem, osem koprodukcij ste doslej podpisali skupaj.

Edina vez Tomaža Pandurja z domovino

Bili ste dolga leta edina vez Tomaža Pandurja z domovino, z domačim odrom.
Letošnje leto je jubilejno ne le za festival, tudi za vas.
Pred leti je šla mnogim v nos dvojnost vaše funkcije. Dopovedovali ste kritikom, da je to racionalno in strokovno najprimerneje.
Vi ste edina velika kulturna institucija v državi, ki ne prejema denarja od države.
Lani ste z direktorjem mariborskega Narodnega doma in Festivala Lent Vladimirjem Rukavino prejeli visoko menedžersko nagrado časnika Finance za podiranje pregrad in tenkočutno povezovanje države, podpornikov umetnosti, gospodarstva in umetnosti. Prva kulturna menedžerja sta, ki sta jo prejela.

Počasi lezemo navzgor k jasnemu cilju

Vi imate stabilni proračun festivala okoli 2,5 milijona evrov od leta 2000.
Zanimivo, da je prvi direktor ljubljanskega festivala v zgodovini dr. Fran Vatovec, sloviti retorik, tudi zelo ambiciozno postavil cilj ob 20-letnici festivala 1972.: Ljubljana naj postane Salzburg, Bayreuth, Edinburg ali Verona ... Šele v vaši eri ste postali destinacija za vrhunske umetnike svetovnega formata - letos so to Gergijev, Malkovich, Garanča, Argericheva … Nenehno se skuša vzbujati malce sramu nad malomeščanskim elitizmom, povezanim z dragimi, velikimi imeni, ki imajo pri nas isto visoko ceno kot v Salzburgu.
Kritiki so vam pred leti očitali klasičnoglasbene koncerte na Kongresnem trgu, češ da škodite resni glasbi s koncerti pod zvezdami, a čedalje množičnejši so in prijeli so se povsod, ne le v Ljubljani, tudi v Mariboru imamo operno noč v Mestnem parku.

Saj nismo gluhi, vsi slišimo, ali je kdo kvaliteten ali ni

Očitali so vam klientelizem. Tudi letos je nastopila vaša hči, Lana Trotovšek, violinistka, na koncertu z Johnom Malkovichem.
Festivalska infrastruktura je bolj ali manj enaka skozi čas. Kako je sedaj s Križevniško cerkvijo po zadnji lastniški spremembi, ko je pripadla križniškemu redu?
Mnogi vam zavidajo vse vaše sponzorje, tudi iz Maribora jih je kar nekaj.

V kulturi je treba odpraviti delo za nedoločen čas

Še vedno ste v Evropskem združenju festivalov, ne pa več kot predsednik.
Tudi v EPK-gibanju ste. Pomagali ste letos pri kandidaturi Hercegnovemu, a mu je spodletelo, zmagal je Novi Sad.
In vaš pogled na naš kulturnopolitični model?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta