Ravno polje v barvah jeseni: Jesenska doživetja za vse generacije

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
03.09.2024 19:40

V septembru, ko obeležujemo svetovni dan turizma, se odpira čudovita priložnost, da raziščemo in odkrijemo skrite kotičke naše čudovite Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polja na Ravnem polju.
Visit Ravno Polje

Pogosto se podamo na dolga potovanja, medtem ko nas neodkriti zakladi čakajo prav za vogalom. Vsak kotiček naše dežele skriva svoje turistične bisere, ki jih morda še niste opazili. Zakaj ne bi tokrat raziskali lokalno? Med mnogimi slovenskimi destinacijami, ki vabijo k obisku, se še posebej izpostavlja perspektivna in mlada destinacija, Visit Ravno polje, ki z vsakim letom pridobiva na prepoznavnosti.

Na Dravskem polju, sredi bogate štajerske pokrajine, se skriva aktivna, kulinarična in drugačna destinacija, z doživetji za vse generacije. Obdana s Halozami na eni strani in Pohorjem na drugi, skriva kotičke, ki so v jeseni še posebej očarljivi. Svojo bogato kulturno dediščino, naravne lepote, športne aktivnosti in domačo kulinariko, vam njeni lokalni ponudniki enkrat na leto s posebnim dogodkom predstavijo na svojih “domačih dvoriščih”.

Dogodek posvečen svetovnemu dnevu turizma

Svetovni dan turizma je pomemben dogodek v turistični panogi, ki se praznuje v več kot 150 državah po svetu. Mednarodni dogodek je bil ustanovljen leta 1980 s strani Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in ga obeležujemo vsako leto 27. septembra.

Njegova promocija in namen sta postala še toliko pomembnejša v zadnjih letih, ko je po pandemiji turistični sektor doživel skoraj popolno zaustavitev. Zato je ta dan še intenzivneje posvečen ozaveščanju o pomenu turizma in njegovem vplivu na družbo, kulturo, politično in gospodarsko življenje, tako globalno, kot v lokalnem okolju.

Letos “Turizem in mir”

Vsako leto ima svetovni dan turizma določeno temo, ki izpostavlja ključne vidike turizma. Namen je spodbuditi razpravo in delovanje, ki bi prispevala k boljšemu, bolj trajnostnemu turizmu, ki koristi tako turistom kot lokalnim prebivalcem. Letošnja tematika se osredotoča na prizadevanje za mir skozi turizem, pod preprostim, a jasnim sloganom, “turizem in mir”. Zakaj, prav turizem ima lahko ključno vlogo kot katalizator za spodbujanje miru in razumevanja med narodi in kulturami.

Hkrati je ta dan priložnost za spoznavanje in spodbujanje turistične ponudbe na lokalni ravni. Poudarjajo se manj znane destinacije, lokalne znamenitosti in kulturna doživetja, ki spodbujajo tudi domačine, da odkrijejo skrite bisere v bližnji okolici in podprejo lokalno gospodarstvo. Kaj v čast temu dnevu pripravljajo na obrobju Štajerske?

Perspektivna slovenska destinacija ponovno “odpira vrata na turistična dvorišča” 

Visit Ravno polje je aktivna in kulinarično bogata destinacija, ki se razteza preko petih občin v Podravski regiji – Kidričevo, Starše, Hajdina, Rače-Fram in Miklavž na Dravskem polju. Letos že 4. leto zapored organizira dogodek »Odpiramo vrata na turistična dvorišča«, kjer lokalni ponudniki v duhu praznovanja turizma na široko odpirajo vrata domačim in tujim turistom, ki želijo bolje spoznati to slikovito destinacijo.

Dogodek destinacije Ravno polje, Odpiramo vrata na turistična dvorišča.
Visit Ravno Polje

Poudarek destinacije je na podeželskem turizmu, kjer se obiskovalci lahko stran od urbanega vrveža potopijo v pristna in avtentična doživetja nemasovnega turizma. Ravno polje ponuja pristen stik z naravo in lokalno skupnostjo, kjer se lahko brezskrbno pogovarjate z domačini, odkrijete bogato kulturno dediščino ter uživate v pristnih domačih okusih. Ta bogata destinacija združuje naravne lepote, kulturno dediščino, zgodovino, aktivna doživetja in kulinariko, vse skupaj pa je prežeto s toplino gostoljubnih ljudi, ki v mirnem in sproščenem okolju pričarajo občutek domačnosti.

Degustacija domačih dobrot na kmetiji Žitnik.
Marko Vindiš

Skoraj od same ustanovitve leta 2019, Ravno polje sodeluje v praznovanju svetovnega dneva turizma z raznolikim 2-dnevnim programom, ki obiskovalcem ponuja edinstveno priložnost za raziskovanje in doživljanje tega čudovitega kotička Slovenije.

Pester program za vse okuse

Neskončna ravnica ob Dravi se bo v soboto, 28. septembra, in v nedeljo, 29. septembra, spremenila v pravi raj za raziskovalce in ljubitelje narave, kulturnih ter kulinaričnih doživetij. Na različnih lokacijah bodo lokalni ponudniki pripravili pester program in posebne ponudbe po promocijskih cenah ali celo brezplačno.

Kulturna dediščina

Za ljubitelje zgodovine in kulturne dediščine bo Ravno polje pravi raj. Obiščete lahko Grad Rače, najlepše ohranjen ravninski grad v Sloveniji, kjer boste slišali o bogati zgodovini in doživeli čarobno arhitekturo. Poleg tega se boste lahko podali na ogled Rimske gomile, kjer se skriva kamnita grobnica ali raziskali Grilovo etnološko zbirko, ki vas bo popeljala v preteklost in vam približala življenje naših prednikov.

Ravninski grad Rače.
Arhiv Ravno Polje

Naravna in kulturna doživetja

Če vas bolj pritegneta narava in tradicija, ne zamudite obiska muzeja Pangea, ki s 7.000 eksponati velja za največjo zbirko mineralov in fosilov Sloveniji, ter tretjo največjo v Evropi. Najmlajši obiskovalci si bodo iz muzeja lahko odnesli tudi spominek. V gobarskem učnem parku Snežka boste lahko odkrivali skrivnosti gobarstva, se udeležili skupinskega gobarjenja in uživali ob krožniku sveže pripravljene gobove juhe.

Eksponat iz muzeja fosilov in mineralov Pangea.
Aktivna Družina

Kulinarika in lokalni okusi

Za gurmane bo poskrbljeno z obiskom lokalnih kmetij, na katerih boste lahko degustirali domače dobrote, kot so siri, mlečni izdelki, pirine jedi, olja in različna žita. Ljubitelji vina se lahko odpravite na ogled vinske kleti in vinske degustacije, ki razkrivajo skrivnosti štajerskih vin.

Sirna plošča za degustacijo na kmetiji Selinšek.
Arhiv Kmetije Selinšek

Dogajanje za družine

Ravno polje ponuja pester program tudi za družine. Otroci in odrasli se boste lahko preizkusili v delavnicah poslikave panjskih končnic ali spoznavali orodja in pripomočke naših babic ter dedkov. Prav tako bo na voljo ogled zbirke starodobnikov, kjer vas čakajo traktorji, motorji in druga starinska vozila. Za konec dneva pa se lahko sprostite in uživate v prelepem Brankinem vrtu, polnem cvetja in zelenja.

Slikovito rastlinje na Brankinem vrtu.
Arhiv Ravno Polje

Za več informacij o celotnem programu dogodka in prijavah obiščite www.visitravnopolje.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.