Razstrupljanje se začne ob krožniku

Urška Kereži
10.05.2018 06:19

Narava nam že s prvimi divjimi rastlinami, recimo čemažem, regratom in mlado koprivo, ponudi poti, s katerimi lahko spodbudimo izločanje strupenih snovi, ki so se v nas nakopičile čez zimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ob vsaki sezonski generalki v stanovanju presenečeno ugotavljamo, koliko prahu in umazanije je odstranil vodni sesalec, kako mastne, črne so bile kuhinjske zavese ter koliko prahu se je nabralo v orientalski preprogi. In upravičeno smo veseli, da smo alergene odstranili iz stanovanja ter spet živimo v čistem, zdravju prijaznem okolju. Zdravju škodljive "odpadne" snovi pa so se v tem času nabrale tudi v telesu. A ni treba posegati po posebnih pripravkih v obliki tablet ali praškov, da se jih znebimo. Zelo učinkovito pomoč namreč ponuja kar narava. Le skrbno izberimo, kaj bomo dali na krožnik, pijmo veliko vode ter se, starosti in telesni pripravljenosti primerno seveda, gibajmo na svežem zraku, pa bodo baterije spet polne.

Zdravilna moč iz divjine

Čemaž ali divji česen že od marca poganja po gozdovih, toda bodite previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico. Z njegovim rednim uživanjem boste zagotovo temeljito prečistili krvni obtok in iz organov odstranili strupene kovine, ki v sodobnem onesnaženem svetu zelo obremenjujejo zdravje, predvsem živčni sistem. Ob tem potrebujete še snovi, ki bodo izločene kovine vezale nase, denimo namočeno glino za pitje, algo klorela, surovo skuto ter surove nasičene maščobe (npr. kislo smetano ali maslo). Nasekljan čemaž z maščobami lahko dodajate juham in omakam, ko niso več vroče, ali ga potresete po solatah. Z mladim sirom ga lahko celo vložite v olivno olje ali rezino sira preprosto ovijete v čemažev list ter pojeste. Znana divja hrana, ki slovi po razstrupljevalni moči, so tudi regrat ter mladi poganjki kopriv. Iz slednjih naredimo čaje ali popijemo vodo, v kateri so se namakale čez noč. Vsekakor naj bodo vsi čim večkrat na krožniku.

"Surovi" užitki

Ljubitelji sadja in zelenjave se razstrupljanja lahko lotite tudi tako, da jih jeste zgolj surove, termično neobdelane. Pred zajtrkom si denimo pripravite napitek iz soka limone, ki mu dodajte navadno ali mineralno vodo, žlico domačega jabolčnega kisa ter po želji še žlico domačega "surovega" medu. Napitek bo spodbudi telesne "filtre" ter očistil prebavila in ožilje. Če je limona biološko pridelana, popijte tudi trdnejše delce ali si del lupine nasekljajte v napitek oziroma ga v drugo jed, kot je surova skuta. Pektin v notranjem limoninem olupku namreč dobro veže težke kovine. Zajtrk si privoščite kakšno uro kasneje, in če lahko, si čez dan iztisnite še svež zelenjavni sok.
Surovo sadje ter zelenjava sicer precej hitro razstrupljata telo, zato ob morebitnem slabem počutju ali glavobolu obvezno povečajte vnos hrane, ki strupe veže nase ter jih pomaga odnašati iz telesa. Kot rečeno, telo za to nalogo potrebuje predvsem dovolj naravnih, surovih in neprocesiranih, maščob s protivnetnimi učinki. Ne uživajte industrijsko predelanih, kot so rastlinska olja za kuho, saj razmere še poslabšajo. Kadar je razstrupljanje na surovi hrani preveč intenzivno in glavobol ne preneha, popijte še več vode ali napitkov iz kakovostne slovenske gline. Izogibajte pa se tiste vulkanskega izvora, ker lahko vsebuje nevarne težke kovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta