Reci, brat moj, zakaj je pevec Marko Perković Thompson sporen

B.P.
27.07.2018 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Perković Thompson
Vedran Karuza

Medtem ko hrvaški junaki z nedavno končanega nogometnega svetovnega prvenstva uživajo še zadnje proste dneve pred vrnitvijo v matične klube, jim hrvaški mediji in tamkajšnji publicisti še vedno ne dajo miru. Pa ne samo zato, da bi jih kovali v zvezde, temveč tudi zato, ker so na zagrebški sprejem povabili kontroverznega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, o katerem so se kritično razpisali tudi številni svetovni mediji.
Kolegi s portala Index so jim tako ta teden med drugim namenili tudi članek z naslovom "Dalić, Modrić in ostali: Poslušajte, zakaj je Thompson problem", ki so ga seveda opremili s Thompsonovimi skladbami. In ker živi – kot kaže – kar nekaj ljubiteljev in "odvetnikov" Thompsonove glasbe tudi v Sloveniji, nekateri med njimi sedijo tudi v državnem zboru, smo si Indexov članek malce sposodili. V nadaljevanju tako navajamo nekaj dejstev, da Thompson kot predstavnik ekstremne desnice s svojo glasbo promovira ustaštvo oziroma nevarno ideologijo, pa tudi argumentov, zakaj je njegova glasba strup v prostoru, ki si očitno še ni opomogel od zadnje krvave vojne, zaradi česar so njegovi koncerti preventivno prepovedani tudi širše, v bistveno bolj demokratičnih državah.
1. Thompsonova najbolj znana pesem Bojna Čavoglave se začne z besedami "Za dom spremni", torej ustaškim pozdravom iz obdobja Neodvisne države Hrvaške, ki jo je vodil Hitlerjev podložnik Ante Pavelić. Verjetno se spomnite, kako je svojo nogometno kariero zaključil Josip Šimunić.
2. V pesmi "Reci, brate moj" Thompson napoveduje vnovično spuščanje goste megle. Ustaška pesem nosi naslov Spustila se je gosta megla.
3. V pesmi z naslovom "Ljutu travu na ljutu ranu", pri čemer gre za skoraj avtentičen Pavelićev citat iz leta 1934, Thompson očitno pogreša (črne) srajce.
4. V pesmi "Geni kameni", ki jo je bilo slišati tudi na sprejemu kockastih v Zagrebu, Thompson obžaluje leto 1945, ki jo ves svet ima v zavesti kot zmago nad nacizmom in fašizmom.
5. Pesem "Lijepa li si" vsebuje tudi verz "Herceg-Bosno srce ponosno". Zaradi zločinov na območju "Herceg-Bosne" so bili lani v Haagu pravnomočno obsojeni nekdanji voditelji Hrvatov v BiH.
6. Kot zagotovo najbolj skrb zbujajočo pesem, ki jo je Thompson kdaj koli pel, pa Index izpostavlja "Jasenovac i Gradiška Stara", s katero se poveličuje klavnice Srbov v ustaških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno.

Celotno tedensko evidenco si lahko preberete v prilogi V soboto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta